Distribuția paralelă, o soluție pentru deficitul de medicamente?

0

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) își arată disponibilitatea pentru importul paralel imediat de produse precum Euthyrox 100 μg și a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii din alte țări ale UE, în contextul în care România se confruntă cu stocuri deficitare de medicamente.

În acest moment, companiile membre ADEM au demarat deja procedurile legale de autorizare a importului paralel a medicamentului având ca substanță activă levotiroxina sodică, în vederea atenuării deficitelor sesizate public în ultima perioadă de către pacienți și farmaciști. ”Avem posibilitatea importului paralel a aproximativ 10.000 de cutii în următoarele două săptămâni, cantități care pot fi suplimentate și ulterior, în funcție de nevoie. Explorăm posibilitatea importului paralel și pentru alte medicamente raportate a fi în deficit de către autoritățile competente și contăm pe colaborarea cu acestea”, menționează reprezentanții ADEM, într-un comunicat de presă.

În ultimii ani, au fost aduse în atenția publică de mai multe ori posibilitățile oferite de importurile paralele de medicamente, subliniază aceștia; până în prezent, răspunsul a vizat crearea unui importator acceptat de stat. ADEM încurajează autoritățile să stabilească un cadru funcțional corespunzător pentru importurile paralele de medicamente – atât pentru autorizațiile de import paralel, cât și pentru importurile de urgență ale tuturor distribuitorilor angro eligibili, ceea ce ar putea ajuta la asigurarea sustenabilității pe termen lung a asistenței medicale românești, așa cum s-a întâmplat în mai multe alte state membre ale UE.

ADEM mai adaugă că distribuția paralelă pe piața internă a UE este una de reciprocitate. ”Fără exporturi, nu vor exista importuri. În acest context, reamintim că independent de situația actuală cauzată de coronavirus, notificăm către Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale fiecare cutie de medicament pe care intenționăm să o exportăm. Astfel, autoritățile naționale competente supraveghează complet ceea ce poate fi exportat și pot ridica obiecții cu privire la acest lucru, dacă este justificat, pentru a evita orice lipsă. Aceasta poate fi în continuare o abordare echilibrată, ce poate însemna o solidaritate deplină, în timp ce pacienții români sunt protejați. Angajamentul nostru deplin, dincolo de obligațiile legale și de situația epidemiei actuale, este de a nu exporta medicamente care în România au risc de discontinuitate.”, afirmă ADEM.

Peste 50% din importurile paralele ale UE provin din cele 12 țări ale UE cu cel mai mare PIB /locuitor. În același timp, importurile paralele cresc în țările Europei de Est și de Sud. Ca exemplu, Polonia este acum a șasea piață de importuri din UE, iar Bulgaria are un sector de importuri paralele viabile din punct de vedere comercial.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.