Doar 0,3% din români, dispuși să doneze celule stem

0

De la începutul anului, în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice s-au înscris 2913 persoane. În 2021, au fost transplantați 21 de pacienți, dar, în prezent, 37 de pacienți diagnosticați cu cancer de sânge așteaptă un donator compatibil, transplantul fiind singura soluție terapeutică pentru cancerul de sânge, potrivit unui comunicat de presă al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), în parteneriat cu Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Societatea Română de Transplant Medular. Anul trecut, în condițiile restrictive generate de pandemia COVID-19, cinci români au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți cu un cancer de sânge.

„Activitatea de transplant de celule stem a continuat în ciuda perioadei pandemice, efectuându-se procedurile cu caracter de urgență, în principal allotransplanturi pentru leucemiile acute și autotransplanturi pentru limfoamele maligne. Am încercat sa respectăm recomandările internaționale în domeniu și să menținem pacienții și personalul în siguranță, cu toate eforturile”, a explicat prof. dr. Alina Tănase,  președinte,  Societatea Română de Transplant Medular.

În 2021, niciun donator din Registru nu a fost compatibil cu un pacient cu cancer de sânge care are nevoie de transplant.

„Cancerele de sânge au, în acest moment, doar șanse teoretice de vindecare dacă numărul persoanelor înscrise în Registru este mic. De aceea, este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor. Este foarte complicat să găsești donatorul compatibil. În peste 70% din cazuri, el nu este din cadrul familiei. Astfel, orice persoană nou-înscrisă înseamnă o șansă la normalitate. Chiar dacă suntem în pandemie și eforturile medicilor s-au concentrat pe pacienții cu Covid-19, trebuie să fim în continuare alături de bolnavii de cancer”, a afirmat Cezar Irimia, președinte FABC.

70.000 de români, înscriși în Registrul Donatorilor de Celule Stem

În acest moment, 78.341 români sunt înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Deși pare mare, numărul persoanelor înregistrate reprezintă doar 0,3% din populația țării, comparativ cu 10% în Germania, 12% în Israel sau 13% în Cipru. Registrul din România este prea mic pentru a găsi la timp un donator pereche pentru o treime dintre pacienții români care au nevoie de transplant. Singurele condiții pentru a dona celule stem sunt limita de vârstă: 18 și 45 de ani și absența problemelor de sănătate.

„De ce este important să crească numărul românilor înscriși în Registru? Răspunsul este simplu: în prezent pentru 1 din 3 pacienți români cu indicație de transplant de celule stem hematopoietice nu găsim niciun donator compatibil. Cu cât sunt înscriși în Registru mai mulți oameni din țara de origine a pacientului, cu atât cresc șansele de compatibilitate. Înscrierea se face foarte ușor. Pe site-ul nostru, www.registru-celule-stem.ro/implicate/, trebuie doar să completezi formularul cu datele personale de contact. Vei primi acasă un kit de raclaj bucal ca să îți recoltezi singur/ă probele de pe mucoasa internă a obrazului, apoi urmezi instrucțiunile pentru a trimite plicul cu probe înapoi la Registru pentru analize. Durează doar câteva minute să poți salva o viață”, spune dr. Aurora Dragomirișteanu, director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

După primirea rezultatelor analizelor HLA, datele personale sunt validate și criptate. Persoana care s-a înscris va primi o scrisoare de confirmare că este înregistrat ca potențial donator de celule stem hematopoietice. Dacă va avea șansa să fie frate genetic cu un pacient care are un cancer de sânge, va fi sunat de cineva de la Registru.

Registrul din România este interconectat cu registre din alte 60 de țări și împreună numără astăzi peste 40 de milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

În lume, la fiecare 35 de secunde, cineva este diagnosticat cu o astfel de maladie, iar în România, în fiecare an, la 100.000 de locuitori sunt depistați trei pacienți cu un cancer de sânge. Cele mai frecvente tipuri de cancer de sânge sunt: leucemia, mielomul și limfomul.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.