Donarea de sânge scade cu 25% în perioada verii

0

În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul de sănătate se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei de sânge, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății (MS). Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate.

“Apreciez efortul depus de reprezentanții centrelor de transfuzii pentru atragerea de donatori prin campanii și acțiuni dedicate, dar cred că trebuie să facem mai mult. Conducerea Institutului Naţional de Hematologie trebuie să facă o analiză a situației centrelor de transfuzie și să analizeze posibilitatea de prelungire a programului de lucru sau de organizare a acestuia și pe perioada weekendului în orașele unde există centre universitare, acolo unde nevoia de sânge și produse din sânge este mai mare”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Având în vedere sesizările constante privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare, MS face apel către populație să meargă la centrele de transfuzii să doneze voluntar. De exemplu, numai în București există un deficit de colectă, care se accentuează în perioada verii, având în vedere că cererea zilnică a unităților sanitare este de 700-800 componente sânge/zi, iar Centrul de transfuzii poate să asigure 500 componente/zi, chiar mai puțin în perioada verii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.