Donatorii de celule stem fără venituri primesc asigurare medicală pentru zece ani

0

Donatorii de celule stem hematopoietice care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariul minim brut vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de zece ani, potrivit unei modificări legislative recente, a menționat Ministerul Sănătății cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, celebrată anual la nivel internațional în a treia sâmbătă din septembrie.
În prezent, 86.350 de români sunt înregistrați în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem, dintre care peste 3500 s-au înscris în registru în 2022.

De la înființarea Registrului în anul 2013, 366 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. În prezent, 35 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, din toate zonele geografice și din toate etniile, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil.

Mai multe detalii despre cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: http://www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.