Donează sânge în week-end-ul 24-26 mai

0

În week-end-ul 24-26 mai, între 9.00 și 13.00, cei care doresc să doneze sânge pentru pacienții din spitale sunt așteptați la intrarea principală din Sun Plaza – Esplanada Sud; este cea de-a opta ediție a campaniei ”Dăruiește timp un pic altfel, donează sânge!”, derulată de Sun Plaza și Asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București (CTS București) și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Recoltarea de sânge este realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină București, în condiții de siguranță, folosind instrumente de unică folosință. Donatorii trebuie să prezinte cartea de identitate, să fi mâncat deja (un sandwich cu carne slabă, legume și fructe – banană, avocado, ananas, preferabil fără lactate) și să nu fumeze o oră înainte și după donare.

La fiecare donare se recoltează 450 ml de sânge, din care se obțin produse sanguine care vor fi folosite pentru salvarea a până la trei vieți omenești.

Condiții minime pentru donare sunt: vârsta – între 18 și 60 de ani, greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg (femeile), 60 și 110 kg (bărbații), să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 – 6 luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării, să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, pentru femei: să nu fie însărcinată, în perioada de lăuzie, de alaptare sau în cea menstruală (trebuie sa treacă minim cinci zile de la ultima zi a menstruației). 

Cei interesați să doneze vor completa un formular și vor beneficia de un consult medical rapid (anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului și hemoglobinei etc.) în urma căruia medicii vor decide dacă sunt apți pentru donare.

De asemenea, persoanele cu vârsta între între 18 și 45 de ani se pot înscrie și în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice.

În ediția precedentă a campaniei ”Dăruiește timp un pic altfel, donează sânge!”, din august-septembrie 2018, 194 de persoane au răspuns apelului. Dintre acestea, 129 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 58.05 de litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 323 de pacienți internați în spitalele din Capitală. În cadrul acestor campanii, donarea de sânge este benevolă (nu se oferă bonuri de masă și adeverințe).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.