Dosar penal pentru comerțul și producerea de medicamente contrafăcute

0

Parlamentul European a aprobat recent un set de legi pentru a limita vânzările de medicamente contrafăcute care au crescut cu aproximativ 15% în Europa, luând amploare în special în comerțul online, potrivit euractiv.com.

Noile reguli atacă în special producătorii de medicamente contrafăcute care investesc foarte puțin în ingrediente, dar mult în obținerea unui ambalaj identic originalului. “Medicamentele contrafăcute sunt niște ucigași tăcuți, fie pentru că nu au nici un efect, fie din cauza substanțelor toxice pe care le conțin. Absența unui cadru legal încurajează contrafacerea, o crimă organizată”, a spus Marisa Matias, membru portughez al Parlamentului European.

Peste 77 de milioane de oameni cumpără fără rețetă medicamente care ar trebui eliberate în baza unei prescripții de la medic. Problema afectează atât țările sărace, cât și pe cele cu un nivel mai ridicat de dezvoltare, iar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, medicamentele contrafăcute reprezintă până la 25% din totalul de medicamente disponibile în țările dezvoltate. Cei mai mari producători de medicamente false sunt India și China.

Gama de medicamente contrafăcute s-a extins de la medicamente care țin de lifestyle, cum ar fi cele pentru performanța sexuală sau scăderea în greutate, la medicamente pentru anumite boli grave, cum ar fi colesterol ridicat sau probleme de inimă.

Directiva UE solicită întocmirea de dosar penal pentru cei implicați în producerea sau comercializarea de medicamente false, pedepsele urmând să fie la fel de dure precum cele pentru fapte ilegale legate de narcotice.

Potrivit OMS, mai mult de jumătate dintre medicamentele cumpărate prin Internet sunt contrafăcute. În plus, prin farmaciile ilegale de pe Internet nu se solicită rețetă, se eliberează medicamente cu dozele greșite sau se trimit pastile împachetate în hârtie de ziar.

În prezent, șase membri UE permit pacienților să cumpere online medicamentele prescrise: Danemarca, Germania, Olanda, Portugalia, Suedia și Marea Britanie. Potrivit noilor reguli, farmaciile care sunt în acord cu legile europene, vor afișa un logo UE pe siteurile lor, farmacistul-șef trebuie să poată fi identificat pe site, iar farmacia trebuie să primească rețeta originală înainte să expedieze medicamentul.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.