Dr. Calin Boeru: “Sunt 25-35% sanse ca un nou nascut sa faca escare, arata statisticile”

0

Dr. Calin Boeru, Manager, Spital de Obstetrica si Ginecologie, Ploiesti, va vorbi la prima conferinta dedicata Managementului escarelor organizata in Romania despre “Escarele nou nascutului, dermatita de scutec.

Escarele, afectiunii ale pielii afecteaza pacientii de toate varstele, iar daca ne raportam la cei doi factori care le favorizeaza – imobilitatea si nivelul scazut de activitate – se incadreaza atat varstnicii, dar si nou nascutii. “Termenul generic sub care este intalnita escara la nou-nascut este dermatita de scutec”, explica Dr. Calin Boeru.  Pentru a evita aparitia unei astfel de afectiuni la nou nascut este important sa se mentina un microclimat adecvat mai ales pentru faptul ca “anatomia zonei este reprezentata de piele cu numeroase falduri, cute” fapt care ridica o problema in ce priveste curatarea.

Dermatita de contact, afectiune iritanta de la nivelul zonei de contact dintre scutec si regiunea fesiera este rezultatul actiunii combinate a umiditatii, caldurii, contactului cu urina si materiile fecale, frecarea si nu in ultimul rand infectiile secundare.  Eradicarea acestor factori favorizanti reprezinta o provocare atat pentru parinti cat si pentru medicii de specialitate. “Interesant este ca s-a observat o incidenta mai mica in cazul copiilor alaptati la san, posibil datorita caracterului mai putin acid al urinii si materiilor fecale”, a mai adaugat Dr. Calin Boeru.

“Statisticile din anumite tari arata o frecventa a aparitiei acestui fenomen intre 25-35%.  Acest tip de afectiune este una din cele mai comune ale copilariei, mai ales in primii doi ani de viata, dar poate sa apara la orice varsta cand se poarta scutec”, subliniaza Dr. Calin Boeru.

Escarele la nou nascut nu reprezinta un risc de viata, dar reprezinta un stres semnificativ pentru parinti. Pe de alta parte insa, “in cazul unor copii bolnavi sau ale caror miscari sunt limitate riscul de escare este mult mai mare, acesta fiind mult mai ridicat in cazul aparitiei escarelor-ulcerului de presiune, la nivelul occiputului. Ca si recomandari generale, de cele mai multe ori, dermatita de scutec se trateaza la domiciliu, dar, daca apar flictene, febra, o eruptie care se extinde sau apare o secretie lichida, trebuie luat legatura cu medicul de specialitate”, a explicat Dr. Calin Boeru.

Conferinta Managementul escarelor, 25 septembrie, Bucuresti, este parte a campaniei de constientizare a problemelor cauzate de escare initiata de Tarus Media Health Events. Managementul Escarelor este un eveniment complex la care participa peste 150 de invitati ( asistenti medicali, farmacisti,  medici de familie, medici specialisti, directori de spital, autoritati, jurnalisti, furnizori de solutii medicale, companii de ingrijire la domiciliu, clinici si spitale private).

Pentru detalii o puteti contacta pe Alexandra Paiu, Conference Counselor, alexandra.paiu@tarus.eu

About Author

Johana Grigore

Comments are closed.