Dr. Cătălin Denciu, premiat de Organizația Mondială a Sănătății

0

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a recompensat pe dr. Cătălin Denciu de la Spitalul Județean Piatra Neamț cu premiul Directorului General al OMS pentru Sănătate Globală; medicul ATI-ist a suferit arsuri grave încercând să își salveze pacienții din incendiul izbucnit anul trecut la secția de terapie intensivă a Spitalului unde erau îngrijiți pacienți cu Covid-19. Dr. Cătălin Denciu a fost distins, în cadrul Galei Medica Academica 2020, organizată de Tarus Media, cu ”Premiul de Excelență Medica Academica – medici din linia întâi”; distincția a fost primită de soția sa, dr. Denciu fiind, la acel moment, internat într-un spital miliar din Belgia.

”Dr. Cătălin Denciu este medic specialist ATI în România. Era de gardă în noiembrie anul trecut, îngrijindu-și pacienții, când un incendiu a izbucnit în spital. Zece pacienți au decedat în incendiu și, încercând să îi salveze pe câțiva dintre ei, dr. Denciu a suferit arsuri de gradul trei pe 40% din suprafața corpului. Astăzi, îl onorăm cu acest premiu pentru munca, sacrificiul și exemplul său”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS, în discursul său de deschidere la Adunarea Mondială pentru Sănătate.

Dr. Denciu a spus că acceptă premiul în numele tuturor profesioniștilor din domeniul medical din România și din toată lumea care se află în prima linie de luptă împotriva Covid-19, dar și în numele pacienților care au trecut prin această boală și a familiilor angajaților din sistemul medical.

”Așa cum am mai spus, mi-am făcut datoria față de pacienți și de colegi. Halatul alb al medicului vine și cu responsabilități și așteptări uriașe. Vă îndemn să fiți solidari cu personalul medical, să îi susțineți și să luptați împreună pentru a învinge pandemia. Eroii sunt cei care, zi de zi, timp de peste un an, continuă să aibă grijă de pacienții și familiile lor, în ciuda tuturor dificultăților. Este un premiu pentru cei rezistenți, cei care nu renunță și continuă lupta. Și sunt foarte mândru să fiu unul dintre aceștia”, a spus dr. Denciu, acceptând premiul.

În decembrie anul trecut, dr. Cătălin Denciu a fost declarat „Eroul anului 2020” de către postul public de televiziune din Belgia, țară în care a fost transferat după incendiu și în care este tratat.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.