Efecte adverse ale vaccinării, evaluate de EMA

0

Agenția Europeană a Medicamentului evalueză câteva posibile efecte adverse ca urmare a inoculării vaccinurilor anti-Covid disponibile în prezent, potrivit Fierce Pharma. Acestea sunt: inflamări ale inimii, umflarea feței și o tulburare rară neuro-degenerativă. Totuși, în majoritatea circumstanțelor, nu este clar dacă vaccinurile sunt cauza acestor probleme.

În cazul Astra Zeneca, comitetul pentru siguranță al Agenției Europene a Medicamentului (PRAC) are în vedere cazuri de sindrom Guillain-Barre (GBS), o tulburare rară care cauzează inflamări ale nervilor și poate avea drept consecință durere, amorțeală, slăbire a mușchilor, dificultăți de mers. Acesta a fost identificat deja drept un posibil efect advers care necesită monitorizare și se adaugă suspiciunilor privind apariția unor cheaguri de sânge rare, dar grave la persoanele care s-au vaccinat cu produsul Astra Zeneca.

PRAC a afirmat că își va reînnoi avertismentul privind vaccinul Johnson & Johnson care are, de asemenea, probleme privind formarea cheagurilor de sânge ca efect advers. Recomandarea presupune ca pacienții care au fost diagnosticați cu trombocitopenie la trei săptămâni de la vaccinare să fie monitorizați activ pentru formarea cheagurilor de sânge.

În ciuda unui studiu atent, comitetul EMA nu a găsit cazuri similare de cheaguri de sânge la vaccinurile ARN mesager ale Pfizer sau Moderna. Totuși, aceste companii ar putea avea propriile probleme privind siguranța care să necesite o observare atentă. PRAC a recomandat adăugarea unui nou efect secundar la informațiile privind produsul în cazul vaccinului Pfizer, în special pentru persoanele care au umpluturi dermice; la aceste persoane ar putea apărea umflări ale feței ca urmare a vaccinării.

De asemenea, PRAC a transmis că are cunoștință de cazuri de miocardită și pericardită ca urmare a vaccinării cu produsul companiei Pfizer. În prezent, autoritatea de reglementare nu a identificat o legătură directă între aceste cazuri și vaccin. Ca precauție, comitetul a solicitat Pfizer să prezinte date suplimentare, inclusiv o analiză a cazurilor în funcție de sex și vârstă. Nu este prima dată când autoritățile investighează un posibil risc de inflamare a inimii; luna trecută, directorul CDC SUA, dr. Rochelle Walensky, a afirmat că nu a fost găsită o legătură între vaccinuri și cazurile de miocardită.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.