Estimare SUA: Vaccin disponibil până la finalul anului

0

Într-un timp limitat, primul vaccin dezvoltat în SUA (de către compania Moderna) a trecut de la stabilirea secvenței genomului viral la injectarea primului pacient într-un studiu de fază 1 în 63 de zile – un record mondial, a spus dr. Francis Collins, directorul Institutului Național de Sănătate, potrivit unui articol al medscape.com.

Un studiu de fază 2 a început pe 29 mai, iar unul de faza trei va începe luna aceasta. Cel din urma va implica 30.000 de voluntari, iar recrutarea va dura câteva luni, a explicat Collins. Alte vaccinuri candidate progresează, de asemenea, în studiile clinice.

“Suntem optimiști că obiectivul de a avea un vaccin sigur și eficient până la finalul anului va fi atins, iar la începutul lui 2021 vom avea 300 de milioane de doze de vaccin”, a mai spus Collins.

Pandemia a subliniat vulnerabilitatea sistemului privind lanțurile de aprovizionare pentru dispozitive medicale, materii prime și ingrediente farmaceutice, a recunoscut dr. Gary Disbrow, director al Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA).

”Lucrăm la a extinde capacitatea domestică de producție astfel încât să nu mai avem probleme pe viitor. De asemenea, lucrăm cu producătorii pentru a ne asigura că achiziționează toate materiile prime necesare producerii vaccinurilor, astfel încât să producă pe scară largă”, a spus acesta.

Dr. Robert Redfield, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a adăugat că se lucrează în tandem atât la distribuția și acceptarea vaccinurilor. Decizia de distribuire a vaccinurilor către diverse categorii de populație și asigurarea accesului egal în diverse grupuri etnice și rasiale trebuie supervizată de o entitate externă guvernului federal, a afirmat dr. Collins care se află în discuții cu Academia Națională de Medicină pentru a-i atribui acest rol.

”Persoanele din comunitatea de culoare, comunitatea latino și comunitățile tribale sunt expuse unei probabilități de 3-5 ori mai mare de a fi spitalizate pentru Covid-19 decât persoanele albe, iar rata de deces pentru persoanele de culoare este de 2-3 ori mai mare decât a persoanelor albe”, a afirmat senatoarea Patty Murray. Aceasta a fost de acord că vaccinul este cea mai bună soluție pentru oprirea virusului, dar că este îngrijorată de faptul că guvernul investește foarte mult în dezvoltarea vaccinului în detrimentul altor priorități, cum ar fi diagnosticarea precoce și, astfel, prevenirea răspândirii. Murray a atras atenția asupra ritmului alert de dezvoltare a vaccinului, sugerând o mai mare precauție, în ciuda presiunii imense de a obține un rezultat rapid, avertizând că un vaccin rapid, dar ineficient, nu va avea impactul așteptat în oprirea pandemiei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.