Extinderea tratamentului cu inhibitori de aromatază reduce recurențele cancerului de sân

0

woman-466130_1280La nivel global, 1,7 millioane de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân în fiecare an. Aproximativ 80% dintre tumori sunt alimentate de hormonul sexual feminin, estrogenul. Astfel de cancere au un risc scăzut, dar persistent de recidivă care se menține ani în șir. De aceea, femeile iau deja medicamente cum ar fi tamoxifenul – pentru a preveni estrogenul să ajungă la celulele sânului sau inhibitori de aromatază care opresc corpul să producă estrogen timp de mai mulți ani după ce tumoarea este eliminată.

Trialul clinic, desfășurat pe femei care au trecut de menopauză, a extins tratamentul cu inhibitor de aromatază de la cinci la zece ani, iar rezultatele, prezentate de Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO), au arătat că recurența cancerului a fost redusă cu 34%. Totuși, multe femei incluse în trial primiseră deja alte medicamente hormonale înainte să înceapă tratamentul cu inhibitori de aromatază și aveau la activ 15 ani de tratament.

“Studiul va avea un impact enorm, reducerea recurențelor este o descoperire foarte importantă. Inhibitorii de aromatază sunt disponibili acum peste tot în lume și, astfel, rezultatele acestei cercetări vor îmbunătăți și mai mult evoluția femeilor cu cancer de sân la nivel mondial”, a spus prof. Paul Gross, unul dintre cercetătorii de la Massachusetts General Hospital.

La finalul studiului, 95% dintre femei nu suferiseră încă o recurență dacă luaseră medicația extinsă, comparativ cu 91% care nu fuseseră supuse tratamentului extins. Rezultatele cercetării au fost publicate în New England Journal of Medicine, iar specialiștii au subliniat că sunt semnificative.

Totuși, tratamentul are efecte secundare, cum ar fi pierderea libido-ului, bufeuri și uscarea mucoasei vaginale, fiind asociat, de asemenea, unui risc crescut de osteoporoză și fracturi. Experții au afirmat că decizia de a urma acest tratament extins ar trebui să aparțină atât medicului, cât și pacientului.

”Probabil femeile care au o formă de cancer cu risc crescut de recidivă vor lua în considerare aceste date și posibilitatea de a continua tratamentul până la 10-15 ani, dar nu putem afirma că femeile ar trebui să ia aceste medicamente pentru tot restul vieții”, a spus Dr Harold Burstein, din partea ASCO și Dana Farber Cancer Institute. Acesta a explicat că echilibrul dintre riscurile și beneficiile terapiei fac ca medicamentele să asigure cele mai bune rezultate în cazul tumorilor cu cea mai mare probabilitate de recidivă.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.