FABC: În octombrie și noiembrie, examinări gratuite pentru cancer la sân

0

Opt din zece femei din zonele rurale ale României, nu au efectuat niciodată un control medical al sânilor, arată studiile. În lunile octombrie și noiembrie, peste o mie de femei din regiunea Moldovei vor beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul de sân, în cadrul campaniei ”Nu am făcut destul”, derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Deși este o afecțiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de românce. Anul trecut, în cadrul campaniei desfășurate în șapte județe din sudul și centrul țării, 1.129 de femei au beneficiat de examinări gratuite ale sânilor. Dintre acestea, 78% nu făcuseră niciodată un control la sân, 14% dintre ele prezentau suspiciuni de cancer de sân, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer. De asemenea, 97% dintre femeile care prezentau suspiciuni aveau peste 40 de ani.
”Foarte multe femei se tem să meargă la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decât să agraveze situația. Cancerul de sân este o boală care se tratează cu succes în ziua de astăzi, însă este extrem de important să fie depistat în fază incipientă. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de sân. Iar această cifră ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândurile autorităților competente. Țara noastră are nevoie urgentă de implementarea unor programe de screening pentru depistarea cancerului de sân”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Caravana campaniei ”Nu am făcut destul”, cu sprijinul Roche și AstraZeneca și cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenților Mediciniști din Iași (SSMI), va ajunge anul acesta în cinci județe din zona Moldovei. Astfel, în weekendul 14-15 octombrie, se vor face testări în localitățile Tomești și Ciurea – din județul Iași, în 21-22 octombrie caravana va poposi în comunele Vânători Neamț și Răucești – din județul Neamț, în zilele 28-29 octombrie se vor face testări în comunele Falciu și Stănilești, iar în 4-5 noiembrie, caravana va ajunge în localitățile Balcani- Schitu Frumoasa și Bercești Taslău. Totodată, pe 11-12 noiembrie vor beneficia de testări gratuite și femeile din comunele Udești și Mânăstirea Humorului din județul Suceava.
Voluntarii de la SSMI vor efectua măsurători de glicemie, tensiune și pulsoximetrie, consultații oftalmologice, dar și o electrocardiogramă. Toate aceste testări pot fi făcute și de bărbați. Pe lângă consultul la sân, femeile vor beneficia, datorită donației Avon, și de o ecografie mamară.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.