FABC oferă gratuit 500 de teste hemocult

0

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) oferă gratuit 500 de teste hemocult tuturor celor interesați; acestea pot fi solicitate accesând site-ul www.invingemcancerul.ro și vor fi trimise la adresa menționată de pacient, potrivit unui comunicat de presă. Identificarea de sângerări prin testul respectiv impune prezentarea la medicul de familie în cel mai scurt timp.

”Am decis să oferim 500 de teste hemocult și să încurajăm oamenii să își facă anual această analiză. Este prima acțiune de acest gen derulată în România, în lipsa unui program național de screening pentru această formă de cancer. Studiile au arătat că testul hemocult, făcut anual, reduce cu 16% riscul apariției cancerului intestinului gros”, a explicat Cezar Irimia, președintele FABC. În prezent, 25 dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au implementat programe de screening pentru cancerul colorectal.

Simptomele cancerului intestinului gros (cancer colorectal) sunt: sângerările în scaun, modificarea tranzitului intestinal (constipație sau diaree); modificarea aspectului și consistenței scaunului; senzația că intestinul nu a fost golit complet după eliminarea scaunului; senzația de balonare; scăderea inexplicabilă în greutate; starea de oboseală și slăbiciune neexplicată; durerile la nivel rectal sau anal; o masă palpabilă la nivel abdominal; durere, crampe sau umflarea abdomenului; anemie prin deficit de fier (număr redus de celule roșii din sânge).

”Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic până în stadii avansate. Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât șansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii să vină la medic, să nu se teamă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!”,  a spus medicul oncolog dr. Adina Croitoru.

Intervenția chirurgicală este cea mai frecventă metodă de tratament, dar în funcție de stadiul bolii, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.

Cauzele exacte ale cancerului intestinului gros nu sunt cunoscute, dar principalii factori de risc sunt: antecedente în familie – riscul crește dacă o rudă de gradul I a fost diagnosticată cu această boală până la vârsta de 45 de ani; vârsta: mai mult de 90% dintre cazuri apar la pacienţi cu vârsta de peste 50 ani; sexul: cancerul de colon apare mai ales la femei, iar cancerul rectal mai frecvent la bărbaţi; fumatul creşte de 2.5 ori riscul de apariție a adenoamelor; alcoolul consumat în cantități crescute, în fiecare zi ( în special berea), dublează riscul de apariție a acestei boli; dieta: dietele vegetale cu conţinut bogat în fibre şi sărac în grăsimi pot reduce riscul de cancer al intestinului gros; consumul crescut de grăsimi si glucide rafinate se asociază însă cu un risc crescut; bolile inflamatorii intestinale – colita ulcerativă și boala Crohn cresc riscul de cancer de 4 până la 20 de ori.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.