FABC: Risc triplu de deces pentru pacienții oncologici

0

Pacienții cu cancer din România solicită, prin intermediul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), implementarea unor soluții tehnice ca pacientii oncologici să își poată începe sau continua tratamentul în cel mai scurt timp posibil, se arată într-un comunicat de presă. ”Frustrarea pacienților cu cancer este imensă în aceste zile apăsatoare ale pandemiei de COVID-19. Aproape 400,000 de romani au acceptat un diagnostic greu, au ajuns să își cunoască boala și știu că, in conditii normale, speranța de viață e ridicată în zilele noastre, pentru majoritatea tipurilor de cancer. Și brusc, în plină pandemie, riscul lor de a muri e triplu. Pe pacienții care astăzi au nevoie de tratament și diagnostic rapid, îi condamă la moarte sigură sistemul de sănătate din România”, se menționează în comunicatul de presă respectiv.

Printre solicitări se numără: asigurarea de către spitale a unui parcurs distinct – un culoar verde pentru pacienții care vin la tratament – testare, săli amenajate special pentru pacientii oncologici și alți pacienți cronici, implementarea unui sistem de programare online; crearea unui circuit separat pentru pacientul cu cancer infectat cu coronavirus, deoarece acesta poate deveni ușor un focar de infecție pentru ceilalți pacienți aflați la terapie sau pentru personalul medical. ”Sistemul de sănătate lasă fără tratament sau diagnostic cert în această perioadă foarte mulți pacienți, din varii motive. În primul rând, unitățile spitalicești nu sunt pregătite să asigure protecția minimă necesară nici medicilor, nici pacienților oncologici care fie sunt internați, fie trebuie să își continue tratamentul în spital. Medicii se tem de interacțiunea directa cu pacienții, pentru a nu-i infecta sau a fi la rândul lor infectați, și în lipsa soluțiilor de testare, evită consulturile pe cât posibil. Drept dovadă stau apelurile disperate pe rețele de socializare ale centrelor regionale de oncologie în acest sens, cozile de la intrarea acelorași instituții”, subliniază comunicatul FABC.

În cazul în care pacienții oncologici trebuie să rămână la domiciliu, se solicită implementarea unui sistem care să permită consultațiile la distanță și monitorizarea efectelor adverse. De asemenea, pacienții cu cancer solicită reglementări care să permită ridicarea tratamentului de către o altă persoană în numele bolnavului, indiferent de tipul de farmacie (circuit deschis sau inchis) prin care tratamentul este eliberat, livrarea tratamentului în condiții de siguranță, administrarea tratamentului, inclusiv perfuzabile (şi la domiciliul pacientului), precum și recoltarea de analize la domiciliul pacientului oncologic, sub supravegherea personalului medical. Pentru a-i proteja și a le administra în continuare tratamentul, FABC solicită reglementări care să permită achiziționarea tratamentului compensat prescris și din județul de reședintă al pacientului, pentru a evita deplasarea acestuia.

Studii recente ne arată faptul că pacienți oncologici infectați cu coronavirus au un risc de 3,5 ori mai mare de a necesita internare pe secția de terapie intensivă, ventilație mecanică și deces, comparativ cu pacienții fără cancer. Cu toate acestea, marea majoritate a pacienților oncologici au fost externați peste noapte, trimiși acasă, la sute de kilometri, să aștepte. Pacienții diagnosticați în stadii avansate ale bolii necesită în regim de urgență prescrierea și inițierea tratamentului. O rețea de servicii paliative și tratament la domiciu, bine pusă la punct și finanțată corect, ar fi făcut diferența zilele acestea, consideră FABC.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.