Investigațiile medicale specifice diagnosticării precoce a mielomului multiplu trebuie realizate gratuit, astfel încât să se creeze un mecanism de screening dedicat, afirmă FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), cu ocazia Zilei Internaționale de luptă împotriva Mielomului Multiplu (30 martie).
„Mielomul multiplu este mult subdiagnosticat în România. Raportând la numărul real al pacienților din Europa, ne-am aștepta ca numărul pacienților români nou diagnosticați în fiecare an să fie de 800-1100 . Din păcate, din primele evaluări pe care le-am obținut prin înființarea noului registru al pacienților cu mielom multiplu, numărul celor diagnosticați este sub 500 pe an. Avem speranța ca, prin campania „Reconectează-te la viață, controlează mielomul multiplu!”, diagnosticul pacienților să se facă mult mai precoce astfel încât aceștia să aibă acces la tratament în timp util”, afirmă dr. Sorina Bădeliță, medic primar hematolog, I.C. Fundeni.
Diagnosticul de certitudine pentru mielomul multiplu, un tip de cancer de sange care se manifesta prin multiplicarea necontrolata a plasmocitelor de la nivelul maduvei osoase. se stabilește de cele mai multe ori atunci când aceasta afecțiune este deja intr-un stadiu avansat, cu o simptomatologie importantă, fapt ce conduce la scăderea șanselor de supraviețuire. FABC solicită și ca accesul la terapii inovatoare (mai ales pentru pacienţii cu acest tip de cancer care nu mai au alternativă terapeutică) să se realizeze în mod constant.
„Noile terapii apărute mai ales în ultimul deceniu au permis prelungirea de la trei la șapte ani a duratei mediane de supraviețuire a pacienților cu mielom multiplu, astfel că șansele pacienților cu această afecțiune de a trăi mult sunt semnificativ mai mari în prezent”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
FABC susține pacienții cu cancer, prin intermediul CallCenter-ului de suport gratuit pentru pacient – 021 253 0591 – prin care pacienţii pot beneficia de informații medicale generale, îndrumare și navigare prin sistemul de sănătate, consiliere psihologică gratuită, consiliere de nutriție si dietoterapie, a menționat Cezar Irimia, președintele FABC.