Fonduri pentru reconstrucția mamară după mastectomie

0

În prezent, există fonduri suficiente până la începutul anului viitor pentru a realiza reconstrucția mamară după mastectomie pentru aproximativ 20-25 de paciente, a afirmat dr. Ina Petrescu în cadrul evenimentului de conștientizare ”Îndrăznește să-ți recapeți feminitatea după cancerul la sân”, organizat la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, cu ocazia Zilei Mondiale a Reconstrucției Mamare, marcată pe data de 16 octombrie.

”La 9.000 de cazuri de cancere nou-descoperite pe an, sunt destul de puține femei care îndrăznesc să își facă reconstrucția – cel mult 300 pe an. Cancerul mamar se tratează foarte bine, mai ales când este depistat în stadii incipiente, iar tratamentul complet astăzi înseamnă și reconstrucția mamară. La cinci ani de când a debutat programul național pentru reconstrucții mamare, sunt aproximativ 200 de femei cărora le-am redat feminitatea, atât în cadrul sistemului public, cât și în sistemul privat. Aceste femei au primit a doua șansă de a merge mai departe în viață”, a explicat dr. Ina Petrescu, medic primar Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în științe medicale, Coordonator al Centrului Integrat pentru Reconstrucție Mamară al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB).

Reconstrucția mamară după mastectomie este o operație cu efect antidepresiv. După o astfel de intervenție, femeile se schimbă radical, nu numai în sensul stării generale de bine, al liniștii sufletești, ci își refac viața de cuplu, acced la poziții superioare în viața profesională, în carieră, lucruri care înainte li se păreau imposibile, a adăugat Dr. Ina Petrescu.

Pacientele ajung la spital fie printr-o simplă programare (cele care știu de existența programului), fie prin intermediul Navigatorilor Medicali. ”Ajut femeile cu cancer mamar de 17 ani și întotdeauna am fost de partea reconstrucției. Dar este o hotărâre pe care trebuie să o ia pacienta, care trebuie să fie informată asupra tuturor alternativelor pe care le are la dispoziție. Mi se pare o normalitate să se facă reconstrucția mamară, mi-aș dori să se facă în mai multe spitale, mi-aș dori ca femeile să aibă un consult din care să obțină un beneficiu de informație”, a spus Victoria Asanache, Navigator Medical.

Depistarea precoce, esențială

Depistarea precoce a cancerului mamar este esențială în reușita intervențiilor ulterioare. ”În ultima vreme, am ajuns la performanțe deosebite și avem din ce în ce mai mulți pacienți cu un cancer de sân depistat în stadiu incipient – de aici rezidă și succesul pe care îl avem cu reconstrucțiile. Din păcate, o reconstrucție nu se poate face întotdeauna. Sunt situații în care o pacientă trebuie să mai aștepte, în funcție de stadiul depistării și corectitudinea tratamentului și urmăririi acestuia de-a lungul timpului. Însă beneficiul cel mai mare este că începem să depistăm din ce în ce mai multe cazuri, iar aceasta se datorează pacienților din România, care sunt din ce în ce mai educați, încep să se documenteze, să nu le mai fie teamă de doctori, de operații, de investigații. Singura mea nemulțumire este cu pacientele trecute de a doua vârstă, pe care foarte greu le putem convinge să apeleze la reconstrucție, chiar dacă au indicație pentru această intervenție”, a completat dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie general.

Explicația pentru această situație vine tot de la medicii specialiști. ”Este vorba despre o mentalitate care are nevoie de o schimbare. Sunt convinsă că noi ne vom învăța fiicele să se simtă frumoase și atunci când au 50, 60 de ani sau chiar și mai mult. Pentru că în tot ceea ce înseamnă stil de viață, stare de bine, sănătate, mici evenimente sau perioade când ai un diagnostic, el trebuie tratat ca atare, și acele perioade mici trebuie să reprezinte doar o amintire”, a spus  Mirela Zivari, psiholog al Centrului Intergrat. Ea a avertizat și asupra pericolului de instalare a depresiei la femeile care sunt diagnosticate cu cancer mamar.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.