A fost creat PRIMER – patronatul producătorilor de medicamente din România

0

Principalii producători de medicamente cu facilităti de producție în România au înființat Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – PRIMER. Printre obiectivele sale imediate se numără revizuirea taxei clawback-implementarea de la 1 iulie 2017 a formulei de clawback diferențiat Plx 425/2014 care este blocată în Parlament de peste 3 ani și, începând cu 2018, trecerea la taxa clawback zero pentru medicamentele generice care nu sunt răspunzătoare pentru creșterea costurilor din sistemul de sănătate. De asemenea, PRIMER își propune obținerea unor modificări urgente în metodologia de calcul a prețurilor care să aibă în vedere excluderea prevederilor ambigue legate de patent și care să permită aprobarea și includerea în maximum 30 de zile în catalogul național (Canamed) a prețurilor pentru medicamentele generice, precum și adoptarea unor facilități fiscale pentru achiziția de licențe de fabricație și echipamente de producție și a unor facilități comerciale care să asigure prezența unui minim de medicamente fabricate în România pe canelele comerciale, având în vedere că producția locală poate facilita accesul fără obstacole a pacienților la o gamă largă de medicamente de prima nevoie.

“România are o tradiție îndelungată în industria farmaceutică iar contribuția pe care fabricile de medicamente din România, indiferent de capital, o au la dezvoltarea economică este esențială pentru evoluția noastră ca stat European modern,” a declarat Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER”. “Sectorul manufacturierii produselor farmaceutice este strategic, plătește taxe și impozite în România, a creat mii de locuri de muncă pentru personal de înaltă calificare și asigură medicamente esențiale pentru români, în ciudă unui mediu concurențial care îi este potrivnic și în care nu găsește niciun sprijin din partea autorităților. Medicamentul “Made în România” este respectat în peste 100 de țări în care este exportat, mai puțin în țara lui de origine”, a adăugat Damian.

PRIMER cere autorităților să lanseze de urgență consultări cu producătorii industriali de medicamente din România pentru identificarea măsurilor care să oprească criza închiderii fabricilor de medicamente și a dispariției medicamentelor. Din PRIMER fac parte cele mai importante 15 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA, VIM SPECTRUM.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.