Franța: voluntari ai unui trial clinic ar putea suferi leziuni permanente ale creierului

0

O persoană se află în moarte cerebrală și alți cinci oameni sunt spitalizați după ce un medicament experimental a fost administrat unui grup de 90 de voluntari în cadrul unui trial clinic din Franța. Nu există un antidot pentru medicamentul respectiv, a spus Gilles Edan, șeful secției de neurologie din cadrul spitalului din Rennes, menționând că dintre cele șase persoane aflate în spital, trei ar putea suferi leziuni permanente ale creierului. Unul dintre voluntari are probleme neurologice, iar un altul este monitorizat, dar nu se află într-o stare critică. Trialul, care consta în administrarea orală a medicamentului și care avea loc într-un laborator privat din Rennes, a fost suspendat. Medicamentul era produs de compania portugheză Bial.

În acest caz a fost deschisă o investigație, iar ministrul sănătății, Marisol Touraine, a subliniat importanța clarificării situației care a dus la tragicul accident.
Siguranța și eficiența acestor medicamente sunt testate riguros pe animale, totuși există întotdeauna un risc atunci când testele se realizează pe oameni pentru prima dată.

Trialul respectiv se desfășura din iulie fără raportarea de incidente majore. În general, în trialurile de fază I, doza este crescută încet de-a lungul timpului, una dintre cauzele pentru care efectele secundare ar putea apărea abia acum, au spus specialiștii. Pacienții spitalizați începuseră să ia medicamentul pe 7 ianuarie, iar efectele secundare au apărut trei zile mai târziu. Demersul era gestionat de Biotrial, o companie franceză cu reputație internațională care a derulat mii de astfel de trialuri de la înființarea sa, în 1989. Reprezentanții companiei au subliniat că regulamentele internaționale și procedurile Biotrial au fost urmărite la fiecare etapă a trialului.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.