Fundaţia Gerota, pentru sprijinirea formării medicale post-universitare internaționale pentru România

0

Plecat în 1970 în Franța, specialist în transfuzie și în conservarea țesuturilor și celulelor umane pentru scopuri terapeutice, directorul Băncii de Țesuturi al Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, prof. dr. Ion Gerota (foto) – nepotul marelui urolog, radiolog şi anatomist Dimitrie Gerota – a fost printre primii români din străinătate care au revenit în decembrie 1989 cu ajutoare medicale. >>>

Au urmat peste douăzeci de ani de activitate susținută, alături de colegii și studenții din România. Coordonator al Programului Uniu­nii Europene – PHARE pentru susținerea transfuziei în România (1990 – 1995), prof. Gerota a contribuit la crearea și modernizarea rețelei naționale de transfuzie sanguină. Din 2004, în cadrul Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant, a conlucrat cu Ministerul Sănătății pentru implementarea reglementării activităților de Bănci de Țesuturi și Celule umane, în conformitate cu Normele și Directivele europene.

În 2008, a fost ales membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România. “Fundația am creat-o în memoria bunicului meu, profesorul Dimitrie Gerota, chirurg și binefăcător. Ea are menirea să ajute la formarea specialiștilor în transfuzie sanguină, imunologie, biologia transplantului de organe, de țesuturi sau de celule. Un tânăr medic care a intrat în aceste meserii are neapărat nevoie, în afara formării bazale în România, să fie specializat în Occident, pentru că la noi nu s-a afirmat încă o expertiză a învățământului dedicat acestui domeniu. Modernitatea acțiunilor de laborator, a tehnicilor de preparare şi de conservare, a bunelor practici pentru asigurarea calității și securității sanitare a grefoanelor de țesuturi sau celule nu pot fi asimilate fără stagii în străinătate și fără diplomele care să certifice acest lucru”, spune prof. Ion Gerota.

Pe de altă parte, există un “corpus legislativ european” în domeniul Transfuziei și Transplantului, care este transpus acum în reglementările din România și care trebuie bine cunoscut și respectat.

Fundația a fost înscrisă în 1999 și se finanţează prin subvenții primite de la diferite firme, organizații nonguvernamentale și persoane fizice, precum și sume din patrimoniul familiei Gerota. În prima sa formă, existentă înainte de ‘99, a contribuit major la formarea specialiștilor implicaţi în anii ’90 în înfiinţarea reţelei de centre de transfuzie.

Fundația Gerota dorește ca în viitorul cât mai apropiat să se implice în pregătirea postuniversitară a tinerelor cadre medicale și în definirea diferitelor module de învăţământ. “Până acum am contribuit prin propunerea unor programe analitice la nivel național, astfel încât să se ajungă la crearea unui Master pentru transfuzie, la care să se adauge, ulterior, module de formare în banking de țesuturi și celule, în sensul mai larg, de conservare a acestora pentru utilizarea în grefele terapeutice cum ar fi cea de epiderm la arși, de țesut osos și de articulații în ortopedie sau chirurgie reconstructivă, de valve cardiace, de membrană amniotică în oftalmologie și altele”, explică prof. Gerota.

Fundația dorește să propună celor în drept conceperea unor programe de formare pe module, adresate fie unui curs postuniversitar, fie în cadrul unui sistem de formare continuă la locul de muncă. Pentru comparaţie, în Franța există cel puțin cinci diplome în Transfuzie la diferite nivele, iar în domeniul transplantului şi al băncilor de ţesuturi există diplome și certificate de capacitate care consacră biologi pentru validarea și conservarea grefelor tisulare sau celulare de origine umană. În decembrie 2011, pentru a treia oară consecutiv, Fundația a decer­nat împreună cu MedicalStudent.ro „Premiul pentru implicare activă în proiecte de cercetare științifică și activități educaționale studențești”, destinat unor studenți mediciniști merituoși din anii V/VI din toate Facultățile de medicină din țară.

În anul 2009, câștigătorul acestui premiu a fost dr. Andrei Popescu, UMF București, actualmente rezident chirurg în Germania. În 2010 a fost premiată dr. Cristina Mateescu, FM Constanța, care a început rezidențiatul de chirurgie în orașul natal. Premierea 2011 a fost un prilej de satisfacție pentru juriu, care a constatat calitatea celor patru candidați: Bianca Rusescu – UMF Cluj-Napoca, Alexandra Constantinescu – UMF București, Ana Spătaru – UMF București și Claudiu Mirescu – UMF Cluj-Napoca, cel care a fost și cel premiat. <<<

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.