Fundeni: 43 de pacienți cu cancer de sânge au primit transplant de celule stem în timpul pandemiei

0

În timpul pandemiei COVID-19, la Institutul Clinic Fundeni, activitatea de transplant a continuat; în perioada ianuarie-aprilie, 43 de pacienți fiind transplantați, potrivit unui comunicat de presă care marchează, în numele pacienților și familiilor acestora, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge (28 mai).

„În această situație specială, cu care nu ne-am mai confruntat, am reușit, totuși, să continuăm procedurile de transplant de ugență. În primele patru luni ale anului am făcut 43 de transplanturi. E drept că procentul este mai mic cu aproximativ 30% decât anul trecut. Încă din luna februarie am făcut reglementări legate de procedura de transplant în timpul pandemiei. Aceste boli nu stau pe loc și este important să ajutăm cât mai mulți pacienți. Pentru asta, avem nevoie și de cât mai mulți oameni înscriși în registru”, a spus Prof. Dr. Alina Tănase, medic hematolog, președinte, Societatea Română de Transplant Medular.

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România este conectat cu registrele altor 52 de țări, iar împreună numără în prezent peste 36 de milioane de donatori.

Orice persoană cu vârsta între 18 și 45 de ani, cu o stare de sănătate bună, se poate înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

„Înscrierea ca donator voluntar în Registru este foarte simplă. Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să vă informați și să urmați pașii de înscriere. Primiți acolo toate instrucțiunile pas cu pas ca totul să meargă așa cum trebuie. Înscrierea în Registru nu înseamnă în mod obligatoriu că veți și dona. Dacă se va întâmpla să fie o compatibilitate de 100% cu un pacient geamăn cu dv., atunci aveți șansa unică de a dona și salva o viață”, a explicat Dr. Aurora Dragomirișteanu, Director General, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduva osoasă. „Îi încurajăm pe toți românii sănătoși să se înscrie în Registru. Un număr mai mare de donatori voluntari înseamnă mai multe șanse pentru pacienții care au nevoie de transplant”, a afirmat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

La fiecare 35 de secunde, undeva în lume, cineva este diagnosticat cu un tip de cancer de sânge: limfom malign, leucemie, mielom multiplu. Pentru mulți pacienți, transplantul de celule stem hematopoietice înseamnă o șansă în plus la viață. În peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei. În prezent, 37 de pacienți români așteaptă un donator compatibil. Peste 72.000 de români s-au înscris până acum în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, însă, numărul este unul mic comparativ cu numărul persoanelor înscrise în registrele din alte țări. Anul acesta, 2.237 de români s-au înscris în Registru.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.