Globocan: Incidența cancerului crește în România

0

Procentul incidenței, dar și cel al mortalitătii legate de cancer, au crescut în România din 2012 și până în prezent, arată ultimul raport Globocan (Global Cancer Observatory), platforma internațională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume.

Anul acesta se înregistrează în țara noastră 83.461 de cazuri noi de cancer, iar 50.902 de români își pierd viața din cauza cancerului. Incidența primelor zece cele mai frecvente tipuri de cancer a crescut cu aproximativ șase procente fața de 2012, în timp ce mortalitatea a crescut cu aproape cinci procente.

Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul de plămâni (13,6%),  urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%).

Aceste zece tipuri de cancer sunt cele mai frecvente, reprezentând aproape 70% din totalul cazurilor. Cea mai mare creștere din 2012 a înregistrat-o cancerul colorectal, în timp ce în cazul cancerului de sân apare o ușoară scădere a incidenței față de 2012. Cancerul de plămâni cauzează aproximativ 30% dintre decesele prin cancer în România, urmat de cancerul colorectal (aproximativ 17% dintre decese), cancerul de sân (circa 10%), cancerul de ficat și  cancerul de stomac (aproximativ 9% fiecare) și cancerul de pancreas (circa 8%). Mortalitatea în cazul cancerului de sân, însă, a scăzut la aproape jumătate față de 2012.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.