Gripa: A doua săptămână cu caracter epidemic

0

Conform raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia.  Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.  Conform specialiștilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

Școli închise pe 25 ianuarie

Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa, care constă în suspendarea cursurilor in unitatile de invatamant preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta măsură a fost aprobată printr-un  Ordin al ministrului Educației Naționale.  Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă,   timp de patru zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități.

25.000 de doze suplimentare

De asemenea, în  urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie și centralizate de Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

„Este îmbucurător faptul că  numărul persoanelor din categoriie  de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încat, din cele 1.300.000 de doze achiziționate inițial de Ministerul Sănătății mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis  să suplimentăm  numărul de vaccinuri gripale  pentru a  oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziție și estimăm că săptămâna  viitoare  poate  începe distribuirea acestora  către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Populației se recomandă: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care pot stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică folosință sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului),      igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori în spitale și personalul medical,      continuarea vaccinării antigripale. În funcție de situația epidemiologică,  unitățile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.