Imagistica abdominală, segmentul cel mai accesat de români pentru investigații oncologice

0

Cele mai frecvente investigații imagistice pe segmentul oncologic realizate anul trecut au fost cele abdominale, constituind circa 60% din totalul examinărilor, potrivit unui raport al rețelei de clinici de imagistică medicală și radiologie Medima Health. Ponderea ridicată a acestora se datorează utilizării pe scară largă în practica oncologică, atât pentru a diagnostica diverse forme de cancer care se dezvoltă în zona abdominală, dar și pentru a monitoriza o eventuală metastazare, potrivit unui comunicat de presă Medima Health.

„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este un prilej de a crește nivelul de conștientizare al pacienților oncologici privind importanța monitorizării post tratament și de a-i încuraja să nu amâne controlul medical periodic din cauza situației pandemice actuale. Investigațiile imagistice sunt, la ora actuală, o parte importantă a protocolului de evaluare al pacienților cu afecțiuni oncologice, datorită preciziei cu care pot depista anomaliile în stadiul cel mai incipient. Acestea permit medicului oncolog să monitorizeze efectele secundare ale tratamentelor și să preîntâmpine o eventuală recidivă, contribuind astfel la creșterea speranței de viață”, afirmă prof. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.

Pe locul al doilea în topul investigațiilor decontate pacienților oncologici s-au aflat investigațiile craniene, cu un procent de 12% din numărul total (378 de investigații). Deși cancerul cerebral are o incidență scăzută la nivel mondial – 1.7%  din cazurile de cancer, metastazele cerebrale sunt o complicație frecventă asociată bolilor oncologice. Aproximativ 15 – 30% dintre pacienții cu forme de cancer pulmonar, cancer de sân şi melanom pot dezvolta tumori secundare la nivel cranian, iar metoda indicată pentru depistarea acestora este RMN-ul.

Totodată, doar 11% dintre pacienții programului „Monitor 2” (336 de investigații) au solicitat examinări ale regiunii toracice, în principal CT-uri pulmonare, în condițiile în care, în România, cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților, iar un român moare în fiecare oră de această afecțiune, ca urmare a subdiagnosticării.

De asemenea, un segment important a fost reprezentat de investigațiile de monitorizare pentru cancerele feminine, reprezentând o pondere de circa 8%. Din această categorie fac parte investigațiile RMN pelvine și de sân, recomandate în detrimentul CT-ului în analiza cancerelor ginecologice frecvente, cum sunt cancerul de col, de uter, ovarian și endometrial, dar și a cancerului mamar, principala afecțiune malignă întâlnită la femei. În aceste cazuri, investigația RMN permite depistarea cu precizie a țesutului tumoral restant după intervenții chirurgicale, evaluarea răspunsului la chimioterapie a unui neoplasm, dar și confirmarea unei suspiciuni de recidivă tumorală locală.

Restul investigațiilor imagistice solicitate de pacienții oncologici au fost investigațiile de coloană vertebrală și examinările la nivelul extremităților (braț, mână, gleznă, șold, genunchi, gambă, umăr).

Anul trecut, Medima Health a realizat 3,062 de investigații imagistice decontate, în cadrul programului național de monitorizarea a pacienților cu afecţiuni oncologice „Monitor 2”. Dintre acestea, 1.780 au fost investigații CT, iar 1.282 au fost RMN-uri.

Conform raportului Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană, România se află pe locul trei în Europa la numărul deceselor prevenibile prin investigații de screening, tratamente și controale periodice. Afecțiunile oncologice rămân în continuare una dintre principalele probleme de sănătate ale românilor, provocând 95.000 de cazuri noi și 54.000 de victime în 2020. Monitorizarea pacientului după finalizarea terapiei oncologice are un rol esențial în controlul afecțiunii și menținerea rezultatelor pe termen îndelungat.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.