Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice

0

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) lansează proiectul-pilot “Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice” care va fi implementat în colaborare cu cele trei Institute de Oncologie din țară. Principalele direcții ale proiectului sunt Nutriția Oncologică, Consilierea Psihologică și Managementul terapiei limfedemului.

 

“Este vorba despre o abordare interdisciplinară în care, pe lângă medicii specialiști să fie integrați și acceptați și specialiștii în nutriție si dietetică, specialiștii în psihoterapia oncologică precum și specialiștii în terapia limfedemului și în recuperarea fizică medicală. Și pe lângă toate acestea, avem nevoie de pacient în această echipă: un pacient cu stima de sine, cu încredere în coechipieri”, afirmă coordonatoarea acestui proiect Roxana Raluca Bârzu.

 

Proiectul pilot a demarat deja la Institutul Oncologic București și va fi finanțat exclusiv din fonduri private, urmând să fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iași și de Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

 

În prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultații de nutriție oncologică tuturor pacienților oncologici care sunt în terapie la Institut.

 

Pacienții care vor începe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutrițională, consiliere și monitorizare nutrițională pe toată durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutriționiști dieteticieni care sunt specializați în nutriția  pacientului cu afecțiuni oncologice.

 

“Obiectivul nostru este să oferim pacienților oncologici informații corecte în ceea ce privește alimentația lor în etape diferite ale bolii și ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacienţii își iau singuri informația de pe surse îndoielnice și ajung să intre în terapie dezechilibrați din punct de vedere nutrițional. Unii dintre ei abordează diete restrictive care le epuizează organismul înainte ca ei sa înceapă tratamentele. Alții încep să creadă că soluția constă în așa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem să desființam cu ajutorul specialiștilor nutriționiști și dieteticieni aceste mituri. Tot cu ajutorul specialiștilor în nutriție si dietetică vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic și vom dota bucătăria spitalului cu cele mai performante echipamente, vom iniția ghiduri de nutriție pe înțelesul pacienților oncologici, în funcție de afecțiuni. Pasul cel mai important din cadrul acestei etape este însă monitorizarea și evaluarea nutrițională a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza în cadrul Centrului de Cercetare existent în Institutul Oncologic București“, precizează Roxana Raluca Bârzu.

 

La fel de importantă este păstrarea stimei de sine. Mulți pacienți trăiesc sentimente și emoții contradictorii: se simt frustrați, devin furioși, cad în depresie, se simt abandonați, se izolează și își pierd încrederea în ei și mai ales în efectul terapiilor unii dintre ei abandonând tratamentele.

În cadrul acestei etape, pacienții vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale, dar și de grup. Tot în cadrul acestei etape avem în vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic să-și păstreze părul în timpul chimio-radioterapiei, vom continua să oferim proteze mamare și servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice.

 

Pacienţii vor beneficia gratuit de serviciile specialiștilor în terapia limfedemului și în recuperare fizică medicală; acolo unde spațiul permite, se vor pune la dispoziția pacienților oncologici saloane de recuperare fizica medicală, dar și spații de recreere în cadrul cărora pacienţii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o biblioteca și poate chiar la un mic cinema.

 

“Scopul final al proiectului inițiat și implementat de FABC este ca aceasta noua abordare să poată fi multiplicată și aplicată în toate spitalele României care tratează bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici. Toate studiile din ultimii ani acordă o importanță din ce în ce mai mare acestor trei direcții descrise de noi pe care dorim să le implementam prin intermediul acestui Proiect, arătând cât de importantă este calitatea vieții pacienților oncologici în timpul terapiilor”, a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia.

Aceste etape cuprind și alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs, a menționat președintele FABC. Partea științifică a proiectului este asigurată de medicii specialiști din cadrul celor trei instituții și de către specialiștii puși la dispoziție de către FABC. Se vor elabora cursuri și articole de specialitate în colaborare cu alte instituții partenere: Colegiul Dieteticienilor, ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Enterala și Parenterala) ASPEN (Societatea Americană de Nutriție Enterală și Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutriție și Dietetică din Europa, etc.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.