România decontează terapia imuno-oncologică pentru cancer pulmonar și renal – un pas înaintea țărilor vecine

0

Pentru prima dată, România se află cu un pas înaintea țărilor cum ar fi Ungaria, Cehia, Polonia sau Bulgaria în ceea ce privește accesul pacienților la tratamente inovatoare, având în vedere că din luna noiembrie pacienții cu cancer pulmonar și cei cu cancer renal beneficiază de decontarea imunoterapiei oncologice, ceea ce nu se întâmplă încă în statele menționate, a afirmat dr. Călin Gălășeanu, Director General BMS România, în cadrul evenimentului „Noutăți în tratarea cancerului: imuno-oncologia pentru toți”.
În luna mai a acestui an, o nouă imunoterapie a fost compensată în România, pentru melanom, iar din noiembrie, și pentru cancer pulmonar și renal. Aproximativ 5.500 de pacienți cu melanom, cancer pulmonar fără celule mici și carcinom renal, anterior tratați cu chimioterapie, vor beneficia de avantajele imunoterapiei.
Luna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial și ghidul terapeutic al medicamentului pentru cancer pulmonar și cancer renal, ceea ce dă undă liberă medicilor să prescrie imunoterapia pacienților respectivi, care vor beneficia de aceasta gratuit, în premieră națională. Atât în cazul tratamentului cancerului pulmonar, cât și în cazul celui renal, imunoterapia s-a dovedit a fi mai eficientă decât vechile variante de tratament, crescând speranța de viață și calitatea vieții pacienților.
Imuno-oncologie.ro
În cadrul evenimentului a fost lansată platforma www.imuno-oncologie.ro, dedicată pacienților, unde aceștia pot găsi explicații privind modul în care funcționează imuno-oncologia, pe înțelesul tuturor și noutăți în ceea ce privește tratamentul. Inițiativa face parte dintr-o campanie de educare și informare a pacienților români cu privire la riscurile cancerului pulmonar și accesul la tratamente oncologice inovatoare, derulată de Bristol-Myers Squibb împreună cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
”Susținem orice sursă de informație corectă și verificată pe care pacienții o pot accesa. Medicii noștri sunt foarte încărcați și uneori nu au timpul necesar pentru a transmite unele informații. Un astfel de site e un motor de cunoaștere și un mijloc prin care pacienții și aparținătorii pot fi puși în temă mai concret în legătură cu afecțiunea lor, cu tratamentul, principiile pe care se bazează acesta și rezultatele posibile”, a spus Flavius Pavelescu, reprezentanul FABC.

Studiile clinice, o oportunitate
”BMS desfășoară în prezent 22 de studii clinice numai în imuno-oncologie, încă patru fiind în curs de aprobare. Astfel, bolnavii din România beneficiază de medicamente înainte ca ele să fie înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului (ANM). In ultimul an aproximativ 800 de pacienti au fost inclusi in studii clinice legate de imuno-oncologie. Evident, aceste studii nu se desfasoara doar in România, ci in centre pe tot globul”, a spus Călin Gălășeanu. Sistemul anevoios de aprobare din țară este una dintre probleme. ”Uneori, pana primim aprobarea pentru a participa la studiu, acesta s-a incheiat; pentru ca presupune intotdeauna un număr fix de pacienti, daca sunt 500 de pacienti global si daca primim apropbarea prea tarziu poate fi un studiu la care sa nu participe nici un roman. Lipsa de informare in legatura cu sit-urile unde se desfășoară studiile este o altă problemă, iar acesta este rolul ANM. Nu poti pune pe internet toate criteriile de participare la studiu, dar macar titlul si sit-urile – dar cel putin poti verifica daca pacientul se potriveste si daca il poti trimite”, a spus conf. Dr. Dana Stănculeanu, medic oncolog. A-i propune unui pacient sa intre intr-un studiu clinic e un beneficiu pentru că sunt înlăturate costurile cu investigațiile, pentru că are în mod excepțional acces la un tratament și pentru că acesta rămâne în studiu atâta timp cât are răspuns la tratament și cât e nevoie, a adăugat medicul oncolog.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.