A încetat din viață prof. univ. dr. Mihail Coculescu

0

candle-1240376_1920A încetat din viață prof. univ. dr. Mihail Coculescu, personalitate marcantă a școlii românești de endocrinologie, membru corespondent al Academiei Române, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Născut în anul 1943, Mihail Coculescu și-a făcut studiile la liceul ‘Aurel Vlaicu’ din București și a urmat cursurile Facultății de Medicină ‘Carol Davila’, pe care a absolvit-o în anul 1966 ca șef de promoție. În 1976 și-a luat doctoratul în medicină, specialitatea endocrinologie. Discipol al academicianului Ștefan Milcu, profesorul Mihail Coculescu a creat, la rândul său, o școală, fiind mentorul mai multor generații de specialiști. Profesor, cercetător și medic clinician în Institutul Național de Endocrinologie ‘C.I. Parhon’, a deținut ani la rândul funcția de Director general adjunct, fiind membru al Consiliului științific.

”Performanțele sale profesionale au condus la alegerea ca membru în importante asociații științifice de specialitate din țară și din străinătate și în bordul a numeroase reviste naționale și internaționale. Astfel, în România, profesorul Mihail Coculescu a fost președinte fondator al Societății Române de Psihoneuroendocrinologie, a condus Societate Română de Endocrinologie, devenind, în 2012, președinte de onoare. Din 2014, este membru corespondent al Academiei Române. Recunoscut pe plan internațional ca unul dintre specialiștii cu performanțe deosebite în domeniul endocrinologiei, profesorul Coculescu a fost membru al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie și al Asociației Americane de Endocrinologie clinică”, se menționează în comunicatul de presă al Academiei Române.

Prof. dr. Coculescu și-a adus contribuția în perfecționarea sistemului medical endocrinologic din România, în dezvoltarea școlii românești de endocrinologie, precum și în promovarea acestei școli la nivel internațional. De asemenea, a condus în repetate rânduri comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, activitate finalizată în anul 2010 cu redactarea ghidurilor recomandate oficial pentru patologia endocrină în România.

Ca director al Centrului de Perfecționare în domeniul sanitar, a structurat o serie de programe de dezvoltare profesională în acord cu medicina internațională; timp de opt ani a deținut funcția de Prorector responsabil cu relațiile internaționale în Universitatea ‘Carol Davila’ (2000-2008), inițiind ample proiecte de colaborare academică și reprezentând România în cadrul European Union of Medical Specialists. De asemenea, a înființat Grupul Român afiliat Asociației Americane de Endocrinologie clinică, construind o rețea de relații profesionale grație cărora în țară s-au putut organiza numeroase manifestări științifice de anvergură împreună cu asociații internaționale de endocrinologie.

În ultimii 15 ani prof.univ.dr. Mihail Coculescu a readus în plan internațional revista ‘Acta Endocrinologica’, la cele mai înalte standarde științifice, se menționează în comunicatul de presă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.