Dacă produsele și serviciile de îngrijire personală nu ar fi disponibile, am avea nevoie de încă 120.000 de medici de familie în Europa chiar acum; alternativ, fiecare medic ar trebui să lucreze mai mult cu 2,4 ore în fiecare zi, potrvit unui studiu despre impactul economic și social al îngrijirii personale citat de RASCI, asociația reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală.
Începând cu 2019, Organizația Mondială a sănătății a introdus „Luna Îngrijirii Personale”, care începe în data de 24 iunie și se încheie cu Ziua Internațională a Îngrijirii Personale (24 iulie), pentru a susține inițiative regionale și naționale menite să încurajeze implementarea de practici coerente și intervenții extinse de îngrijire personală.
„Data aleasă pentru Ziua Îngrijirii Personale simbolizează faptul că beneficiile îngrijirii personale se aplică 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Cu alte cuvinte, ne bucurăm de acestea pe tot parcursul vieții, nu doar într-o singură zi, la fel cum eforturile noastre de promovare a îngrijirii personale ca opțiune eficientă pentru sănătate nu se opresc la această dată. O dovadă în acest sens o reprezintă campania educațională <<Despre sănătate, cu responsabilitate>>, al cărei scop este acela de a crește nivelul de educare a publicului general privind gestionarea propriei sănătăți, prin utilizarea responsabilă a medicamentelor eliberate fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală”, a explicat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.
Îngrijirea personală este practica indivizilor care își îngrijesc propria sănătate folosind cunoștințele și informațiile disponibile. Aceasta implică un proces de luare a deciziilor care responsabilizează indivizii să aibă grijă de propria sănătate în mod eficient și convenabil, în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății, după cum este necesar. Îngrijirea personală include recunoașterea simptomelor unei afecțiuni, precum și abilitatea de a recunoaște dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătății pentru adresarea acestora. Totodată, aceasta include și automedicația rațională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu sau fără prescripție medicală, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale.
„Cea mai mare provocare este aceea de a îi face pe oameni să realizeze că este nevoie să punem accentul pe prevenție, în loc de tratament, pentru a le ușura viața și a le oferi mai multe oportunități de a avea grijă de propria sănătate”, a adăugat Diana Mereu.
Studiul citat de RASCI arată că sistemele de sănătate din Europa economisesc 34 de miliarde de euro pe an datorită utilizării produselor de îngrijire personală în gestionarea propriei stări de sănătate de către cetățeni. Potrivit cercetării, europenii își autogestionează în fiecare an 1,2 miliarde de afecțiuni minore.
Același studiu arată că îngrijirea personală reduce, de asemenea, povara asupra sistemelor de sănătate, permițând medicilor să se concentreze asupra cazurilor mai complexe și mai grave.
RASCI susține administrarea responsabilă și avizată de medicamente eliberate fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, prin informarea corectă și educarea pacienților şi consumatorilor români.