Inovație în contracepție: sterilet în formă sferică

0

Femeile din România vor putea utiliza cea mai nouă metodă de contracepție intrauterină: un sterilet sferic. Acesta  – IUB (IntraUterine Ball) Ballerine – este non-hormonal, are formă de sferă, adaptându-se fiziologic la forma uterului și are o eficiență de 99%, potrivit unui comunicat de presă. „Ballerine funcționează după aceleași principii ca alte dispozitive contraceptive intrauterine care au în componența lor cupru și nu conțin hormoni. Mai exact, de îndată ce este introdus în uter, eliberează cantități mici de cupru pentru a împiedica în mod continuu apariția unei sarcini”, a explicat prof. dr. Claudia Mehedințu, medic ginecolog.

Forma sa îl diferențiază de celelalte produse existente pe piață care au forma literei ”T”; diametrul său este de 15 mm, iar datorită formei 3D și a dimensiunii, dispozitivul nu rănește, nu perforează și nu irită. Acesta este realizat din materiale de înaltă calitate: cupru pur și nitinol, din care se realizează și stenturile coronariene, fiind potrivit pentru toate vârstele, inclusiv pentru femeile tinere care nu au fost însărcinate. Fertilitatea este reinstaurată imediat după înlăturare, nu afectează libidoul sau ovulația.  Durata sa de viață este de până la cinci ani.

„Ballerine poate fi inserat doar de către medicul ginecolog după o consultație și alte investigații prealabile. Medicul măsoară uterul pacientei și inserează steriletul preîncărcat în cel mai subțire tub de inserție. Dispozitivul își găsește poziția ideală și rămâne în interiorul uterului”, a menționat Diana Mihai, medic ginecolog.

Steriletul nu poate fi folosit de femeile însărcinate, de cele care au o formă anormală a uterului, suferă de afecțiuni ale colului uterin sau au alergie la unul dintre materialele componente.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.