”Inspiră speranță”: cancerul pulmonar trebuie diagnosticat în stadiu incipient

0

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, a lansat campania ”Inspiră speranță” pentru a atrage atenția asupra importanței diagnosticării în stadii incipiente a cancerului pulmonar.

”Este o inițiativă foarte importantă a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Supraviețuirea în cancerul pulmonar este în creștere și, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supraviețuirii la cinci ani în cancerul pulmonar până în anul 2025. De asemenea, vrem să transmitem mesaje de speranță pentru toți pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea privește diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în țara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulți pacienți ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic. De aceea, avem nevoie de sprijinul autorităților. Cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătății. Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenție, de depistare precoce, tratament și monitorizare a acestui tip de cancer.”, spune Cezar Irimia, președinte FABC.

Cel mai viclean cancer

În România, în anul 2018, au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaților, potrivit Globocan. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, aproximativ 10.277 de persoane pierzându-și viața din acestei afecțiuni.

”Cancerul pulmonar este cel mai viclean pentru că nu apare nimic specific care să te facă să mergi la medic mai devreme. Majoritatea pacienților sunt și fumători, ceea ce înseamnă că tușesc și expectorează și iau aceste simptome ca pe o normalitate. Este important ca oamenii să vină la consultații periodice. Tusea care nu mai trece, expectorația cu sânge, durerile în piept, spate sau umeri, răgușeală și dificultate în respirație sunt simptome care trebuie să îl trimită pe pacient cât mai repede la control la medicul specialist”, a spus prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

 

Terapiile țintite și imunoterapia

În ultimii ani, specialiștii au avansat în diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar.”Terapiile ţintite şi imunoterapia oferă acum soluţii şi pentru cancerul diagnosticat în stadii tardive, atunci când au apărut metastaze. Managementul corect și eficient al cancerului pulmonar impune un acces cât mai rapid la noile terapii. Doar așa putem crește rata de supraviețuire a acestor pacienți”, spune dr. Daniela Vasile, medic primar oncolog.

Deficitul de personal medical este o altă problemă care afectează pacienții români. ”În România sunt 300 de oncologi. Avem puțini pneumologi care fac bronhoscopie. Noi suntem trei doctori la Marius Nasta care facem 7.000 de bronhoscopii pe an. De asemenea, ar fi nevoie de mult mai mulți psihologi. Medicul trebuie să fie și psiholog pentru pacient – cu el trebuie să vorbești, ca pacient, trebuie să te și potrivești cu personalitatea lui”, a spus prof. dr. Ruxandra Ulmeanu în cadrul unei întâlniri cu pacienții organizate de FABC.

La fiecare 18 secunde, undeva în lume, o persoană își pierde viața din cauza cancerului pulmonar, afecțiune care provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.