Institutul Clinic Fundeni: 9,7 milioane de euro pentru Centrul de Excelență în Medicină Translațională

0

microscope-316556_1280Construirea unui sediu, dotarea cu echipamente pentru cercetarea biomedicală și realizarea infrastructurii educaționale se află printre rezultatele proiectului ”Centru de Excelență în Medicina Translațională”, derulat de Institutul Clinic Fundeni (ICF) începând cu luna decembrie 2012 și co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în baza contractului de finanţare încheiat cu Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică în calitate de Organism Intermediar, se arată într-un comunicat de presă al ICF. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 43 de milioane de lei, dintre care aproape 35 de milioane reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.

„Inaugurarea acestui centru este o dovadă că cercetarea medicală românească a căpătat vizibilitate şi a început să articuleze unele premize, care să ducă la un sistem coerent şi bine structurat, deoarece avem încă vârfuri în domeniu, care pot produce rezultate, unele chiar foarte importante. Principalele direcţii de cercetare pe care le vizăm sunt în principal analiza tumorilor maligne, în căutarea de remedii pentru boli care încă nu au soluţii şi aici ne vom axa pe oncogenomică şi proteomică,” a spus prof. univ. Dr. Irinel Popescu, directorul acestui proiect.

Noul Centru de Excelenţă din cadrul ICF işi propune să devină o forţă naţională şi internaţională pentru implementarea rezultatelor cercetării preclinice în practica clinică, în domenii ca oncogenomică, genomica transplantului sau terapiile celulare. Afecţiunile vizate sunt cancerele digestive şi pulmonare, infecţiile virale şi bacteriene, bolile metabolice, afecţiunile hepatice şi ale tubului digestiv.

Medicina translaţională reprezintă legatura strânsă dintre cercetarea fundamentală şi cea clinică.  Prin rezultalele directe obţinute, investiţia în Centrul de Excelență va permite specialiştilor din Institut să abordeze aceste patologii nu numai prin prisma practicii clinice de zi cu zi, ci şi sub aspectul cercetării fundamentale. Astfel, principalele rezultate ale proiectului sunt: realizarea sediului Centrului de Excelenţă în Medicina Translaţională, clădire structurată constructiv pe 4 nivele, în incinta căruia se regăsesc 4 Laboratoare Centrale – Chirugie experimentală, Gastroenterologie şi hepatologie, Biologie Moleculară, Anatomie Patologică, la care se adaugă spaţii de studiu, învăţământ, spaţii tehnice, toate însumând o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 3.551 mp; dotarea cu tehnologie de vârf în cercetarea biomedicală – peste 200 echipamente medicale de CD, la care se adaugă echipamente IT şi dotări; infrastructura educaţională, de învăţământ corespunzătoare pentru studenţi, doctoranzi, cercetători, medici rezidenţi şi care va atrage tineri specialişti cu înaltă calificare din ţară şi străinătate pentru stagii doctorale si postdoctorale prin crearea de noi laboratoare / centre de training bazate pe simulare, programe de pregătire hands-on în sălile de chirurgie experimentală; vizibilitate şi atractivitate crescută a ICF, ca partener al unor prestigioase instituţii de cercetare internaţionale în proiecte de cercetare competitive în cadrul programelor internaţionale şi naţionale de cercetare.

Institutul Clinic Fundeni este o unitate sanitară publică în subordinea Ministerului Sănătăţii. Fondat in 1959, ICF a acumulat o veche tradiţie în patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală, digestivă, hematologică, etc.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.