Institutul Fundeni: Se strâng fonduri pentru construcția unei zone de triaj și izolare SARS-CoV-2

0

ONG-ul Asociaţia Balcanică de Acces Vascular (BAVA) a lansat o campanie de strângere de fonduri în beneficiul Institutului Clinic Fundeni, pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 a pacienților și cadrelor medicale prin realizarea unor circuite noi de triaj și izolare, în exteriorul clădirii, potrivit unui comunicat de presă.

„Soluția rapidă și eficace este achiziționarea unor sisteme modulabile alcătuite din containere specializate. O configurație de bază, din 5 containere, este dotată cu grup sanitar, convectoare și spații de vestiar, servind ca spațiu-tampon pentru trierea și izolarea unui număr de pacienți, până la confirmarea testării SARS-CoV-2”, a explicat prof. dr. Dana Tomescu, președintele Asociației BAVA, șef de clinică ATI 3 la Institutul Clinic Fundeni și membru în Comitetul reprezentanților zonali pe specialitatea anestezie și terapie intensivă din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, în contextul pandemiei SARS-CoV-2.

Variantele sunt realizate și disponibile în România, sub forma unor containere individuale care pot fi conectate într-o configurație de spital mobil ce poate suporta modificări ulterioare.

Versatilitatea sistemului este importantă deoarece, în funcție de ajutorul financiar, se intenționează extinderea configurației de bază, prin adăugarea de containere, pentru a deservi un număr optim de pacienți.

O altă destinație a fondurilor este achiziția a două soluții de transport electric în incinta spitalului, pentru probele recoltate și pacienți, precum și de echipamente de protecție, sisteme inovative de sterilizare și dezinfecție necesare desfășurării în siguranță a actului medical.

Suma minimă pentru realizarea acestei infrastructuri este de 175.000 lei (circa 36.000 euro).

Institutul Clinic Fundeni are un rol important în sistemul medical românesc deoarece aici se desfășoară programele naționale de transplant de organe solide și de transplant de celule, precum și proceduri medicale unice în România ce tratează o extensivă patologie oncologică (inclusiv pediatrică) și trebuie protejat de o eventuală contaminare cu SARS-CoV-2. Orice perturbare a actului medical pune în pericol o categorie de pacienți pentru care se fac eforturi financiare și profesionale deosebite.

Asociaţia Balcanică de Acces Vascular (BAVA) este o organizaţie non-profit ce are drept scop creşterea calităţii actului medical în România. BAVA a fost înfiinţată de un grup de medici anestezişti de la Institutul Clinic Fundeni în anul 2014 şi de atunci asociaţia s-a preocupat continuu de formarea medicilor anestezişti, dar şi din alte specialităţi înrudite în abordul vascular, resuscitarea cardio-pulmonară şi utilizarea tehnicilor de epurare extracorporeală la pacienţii critici din secţiile de terapie intensivă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.