Asociaţia Aer Pur România şi Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” au iniţiat o campanie pentru strângerea a un milion de euro pentru creşterea capacităţii de diagnostic precoce a cancerului bronhopulmonar, prima cauză de cancer la bărbaţi şi a doua la femei, şi totodată cancerul cu cea mai redusă supravieţuire la cinci ani. Institutul îşi propune să achiziţioneze aparatură pentru depistarea şi identificarea cu precizie a tumorilor în stadiu incipient, astfel încât printr-un screening mult mai precis al persoanelor la risc – fumătorii şi pacienţii cu BPOC – să fie redusă mortalitatea la acest tip de cancer.
“75% dintre bolnavi vin târziu, şi din aceştia foarte puţini supravieţuiesc”, a spus prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”. Boala este silenţioasă, astfel încât se ajunge ca rata de supraviețuire la cinci ani să fie de 17-18%. Diagnosticarea precoce a bolii este posibilă prin intermediul bronhoscopiei, o procedură care stabileşte cu certitudine şi în timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.
“La fiecare 16 minute un român moare de cancer bronhopulmonar”, a spus prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, arătând că pentru trei sferturi dintre noile cazuri tratamentul este doar paliativ. Anual, în România sunt depistate peste 10.000 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar.
Prof. dr. Emilia Crișan, director medical al Institutului “Marius Nasta”, a precizat că efectele unor campanii de conştientizare se văd în indicatorii de sănătate ai populaţiei la mai mult de zece ani de la demarare.
Specialiștii sunt de acord că depistarea precoce poate crește spectaculos rata de supraviețuire a pacienților la 5 ani de la diagnosticare de la maxim 17 % pentru cei cu stadii avansate (75% dintre pacienți în prezent) la 50% pentru pacienții aflați în stadii operabile și până la 90% pentru stadiul de boală extrem de precoce.
”Pentru a putea diagnostica din vreme boala şi a creşte astfel şansa de supravieţuire a pacienţilor trebuie să informăm şi să educăm populaţia cu privire la gravitatea bolii şi să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viaţa”, a spus prof. Florin Mihălțan.
Mai multe detalii pentru cei care vor să doneze pe site-ul www.controlpentrusperanta.ro.