Johnson & Johnson: Un vaccin pentru COVID-19 ar putea fi gata la începutul lui 2021

0

BARDA (Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată), parte din Biroul Secretarului Adjunct pentru Pregătire și Răspuns (ASPR) a Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite și compania Johnson & Johnson și-au luat angajamentul să investească împreună peste 1 miliard de dolari americani în co-finanțarea cercetării, dezvoltării și testării clinice a unui vaccin pentru COVID-19.  Johnson & Johnson va folosi platformele sale deja validate pentru vaccinuri și resursele aferente, inclusiv personalul și infrastructura globală, în funcție de necesități. Separat, BARDA și Compania au asigurat finanțare suplimentară pentru susținerea intensificării demersurilor de a identifica potențiale tratamente antivirale împotriva noului coronavirus, potrivit unui comunicat de presă.

 

Un miliard de doze la nivel global

Johnson & Johnson s-a angajat să extindă capacitățile de producție globale, inclusiv printr-o unitate nouă de producție a vaccinului în SUA și extinderea unităţilor sale din alte țări. Suplimentarea capacității va facilita producția rapidă a unui vaccin și va permite furnizarea a peste un miliard de doze de vaccin, la nivel global. Compania intenționează să înceapă producția la risc și își ia angajamentul de a oferi publicului un vaccin accesibil, în condiții non-profit, pentru folosire în regim de urgență în timpul pandemiei.

Johnson & Johnson a inițiat cercetarea diferitelor potențiale vaccinuri candidate în luna ianuarie 2020, când secvența noului coronavirus (COVID-19) a devenit disponibilă. Echipe de cercetare din cadrul Janssen, în colaborare cu Centrul Medical Beth Israel Deaconess, parte a Şcolii de Medicină Harvard, au realizat și testat mai mulţi candidaţi pentru vaccin folosind tehnologia AdVac® Janssen. Prin colaborări cu oameni de știință din cadrul mai multor instituții academice, variante diferite de vaccin au fost apoi testate pentru a le identifica pe cele cu potenţialul cel mai bun în generarea unui răspuns imun în cadrul testelor preclinice.

În urma acestui demers, Johnson & Johnson a identificat un candidat principal pentru vaccinul COVID-19 (cu două variante de rezervă), ceea ce duce la primele etape de producţie. Cu un parcurs accelerat, compania și-a propus să inițieze studiul de fază 1 în luna septembrie 2020, iar datele clinice privind siguranța și eficacitatea acestuia se estimează a fi disponibile până la sfârșitul anului. Acest proces ar permite o disponibilitate a vaccinului pentru folosire în regim de urgență la începutul lui 2021. Pentru comparație, procesul obişnuit de dezvoltare a unui vaccin presupune un număr de stadii diferite de cercetare, pe o perioadă de 5-7 ani, înainte ca un candidat să fie abia luat în considerare pentru aprobare.

Extinderea cercetării antivirale

În completarea eforturilor de dezvoltare a unui vaccin, BARDA și Johnson & Johnson au extins parteneriatul comun și în direcția accelerării activității Janssen, compania farmaceutică a  Johnson & Johnson, de analiză a bazelor de date de compuși, inclusiv a compușilor deţinuţi de alte companii farmaceutice pentru a identifica potențiale tratamente împotriva infecţiei cu noul coronavirus. Johnson & Johnson și BARDA finanţează împreună acest parteneriat. Analiza se realizează în parteneriat cu Institutul Rega de Cercetare Medicală (KU Leuven/Universitatea Leuven) din Belgia.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.