Lipsa de fier afectează starea generală de bine, consideră româncele

0

Aproape jumătate dintre femei (44%) consideră că lipsa de fier din organism are un impact negativ considerabil asupra stării generale de bine; pentru 28% dintre respondente carența de fier afectează semnificativ activitatea la locul de muncă, pentru 22% dintre acestea carența de fier are un impact considerabil asupra vieții de familie, asupra vieții sociale (20%) și relațiilor personale (18%), potrivit unui studiu de piață comandat de compania Vifor Pharma România.
De asemenea, 22% dintre femeile care au efectuat analize de sânge prin care a fost testat nivelul de fier din organism au primit diagnostic de anemie feriprivă și 19% de carență de fier.

„Rezultatele acestui studiu de piață ne arată nivelul de cunoștințe al persoanelor intervievate cu privire la rolul fierului în organism și care este înțelegerea lor cu privire la consecințele carenței de fier asupra bunei funcționări a organismului. Fierul este un element mineral vital dezvoltării sistemului nervos, care asigură organismului energia de care are nevoie zilnic și un micronutrient esenţial pentru funcţia imunitară, metabolismul muscular şi funcţionarea creierului. Chiar dacă o parte dintre participantele la studiu au arătat că înțeleg aceste lucruri și au identificat corect cauzele carenței de fier, nu toate femeile sunt la fel de informate și de conștiente cu privire la această chestiune de sănătate. Este foarte important ca femeile să meargă periodic la medicul de familie atunci când simt că ceva nu este în regulă cu ele. De multe ori, în spatele unei stări generale mai proaste, a faptului că se simt obosite tot timpul sau nu au suficientă energie, stă o problemă de sănătate. Cu cât află mai din timp de problema respectivă, cu atât sunt șanse mai mari să o corecteze mai repede și să-și recapete starea de bine”, a afirmat Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Vicepreședinte, Societatea Națională de Medicina Familiei.

Fierul este folosit în majoritatea proceselor care fac posibilă funcționarea corpului uman, de la creier la mușchi, fiind utilizat pentru transportul oxigenului în celulele roșii din sânge şi pentru depozitarea oxigenului în țesuturile musculare. De asemenea, fierul este esențial în producerea energiei de care are nevoie creierul zi de zi . O parte din energie este folosită în formarea de noi sinapse între celulele nervoase, pe lângă menținerea în funcțiune a celor deja existente.

Peste jumătate dintre participantele la studiu consideră că rolul fierului este de a asigura funcționarea optimă a sistemului imunitar. De asemenea, femeile sunt de părere că fierul folosește la transportul oxigenului în celulele roșii; însă mai puțin de o treime dintre femeile intervievate cunosc faptul că fierul este implicat în procesele de creștere și regenerare a celulelor, în producerea de energie, în dezvoltarea și funcționarea creierului și funcționarea optimă a mușchilor.

Participantele la studiul de piață menționat au răspuns la întrebări referitoare la cauzele carenței de fier din organism și consecințele acesteia. Mai mult de jumătate dintre femei consideră că lipsa de fier este determinată în principal de pierderi de sânge (56% dintre respondente) și de un regim alimentar sărac în fier (52%). Mai puțin de un sfert dintre femei consideră însă că necesarul crescut de fier din perioada de sarcină și cea de creștere a copilului pot fi cauze ale carenței de fier.

Întrebate dacă știu care sunt consecințele carenței de fier asupra sănătății, 59% dintre respondente afirmă că nu știu. Femeile care susțin că știu, identifică printre consecințe imunitatea scăzută și capacitate de efort redusă (aproximativ 75% dintre acestea). Faptul că lipsa de fier atrage după sine consecințe precum memorie și capacitate de concentrare scăzute și eficacitate redusă la locul de muncă este cunoscut de un procent mai mic (22%, respectiv 15%) dintre femeile intervievate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, carența de fier este cea mai răspândită deficiență nutrițională din lume. Carența de fier și anemia feriprivă reduc capacitatea de muncă a indivizilor și a întregii populații, având consecințe serioase asupra economiei și reprezentând obstacole în dezvoltarea națională. Chiar dacă nu sunt vizibile în multe țări, consecințele carenței de fier și anemiei feriprive sunt omniprezente și se regăsesc în statisticile ratelor globale de deces, a hemoragiilor materne, a performanțelor școlare reduse și a productivității scăzute a muncii. Consecințele asupra sănătății sunt greu de detectat, însă sunt semnificative și erodează constant, chiar dacă oamenii nu sunt conștienți de acest lucru, potențialul de dezvoltare al indivizilor, al societății și al economiei naționale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.