Măștile N95 expirate sau sterilizate, mai eficiente decât măștile chirurgicale cu barete pentru urechi

0

Măștile tip N95 care au depășit termenul de expirare sau care au fost folosite și resterilizate pot fi alternative acceptabile pentru măștile N95 de unică folosință, potrivit unei cercetări publicate în JAMA Internal Medicine, citate de medscape.com.

Cercetătorii au testat eficiența la filtare pentru 29 de măști diferite purtate de bărbați și femei care au simulat fizic particularitățile diverselor activități ocupaționale. Ei au testat măști N95, unele expirate de până la 11 ani, altele care au fost sterilizate cu oxid de etilenă, peroxide de hidrogen sau abur, măști chirurgicale și măști care nu au fost aprobate de Institutul Național pentru Siguranța Ocupațională și Sănătate (SUA).  Măștile N95 expirate care aveau baretele de elastic intacte și care au fost sterilizate cu oxid de etilenă și peroxid de hidrogen au demonstrat o eficiență de filtrare de peste 95%. Eficiența măștilor N95 care nu erau de mărimea potrivită a fost ușor mai redusă.

Cercetătorii au evaluat și sterilizarea prin abur pentru două modele de măști, iar această metodă a deteriorat evident măștile 3M 1860, făcându-le nepotrivite pentru reutilizare. Pe de altă parte, măștile 3M 1870+ Aura nu au fost vizibil alterate și au menținut capacitatea de filtrare mai mare de 95% după o singură sterilizare cu abur.

Șase măști nu au demonstrate o capacitate de filtrare de până la 95%: SAS Safety Corp 8617 Duckbill; Fangtian Duckbill FT-032 cu valvă; Safe Life N95 B150; Jia Hu Kang KN95 cu barete pentru urechi; Zhongshan Dongfeng Huangshang GM700 și Guangdong Fei Fan KN95.

Nici una dintre cele două măști importate aprobate de Centrul American pentru Controlul și Prevenția Bolilor, dar nu de Institutul Național pentru Siguranța Ocupațională și Sănătate nu au filtrat 95% din particule (Dasheng DTC-3X-1 și DTC-3X-2). ”Aceste măști care au barete pentru urechi și un design cu cusătură pe mijloc au fost cele mai puțin eficiente atunci când individual se îndoia din talie și privea în jos și în sus.

Măștile cu legături care se pot înnoda, mai eficiente decât cele cu barete pentru urechi

Măștile chirurgicale au dovedit niveluri mai reduse ale filtrării decât măștile N95, iar variabilitatea eficienței lor depinde de cât de stâns este contactul între material și pielea purtătorului, au afirmat cercetătorii. La toate testele, nivelul de filtrare a fost mai mare atunci când masca era atașată cu legături  care se puteau înnoda decât cu barete pentru urechi.  Măștile chirurgicale cu barete pentru urechi au demonstrat o capacitate de filtrare de doar 38,1% și au fost cel mai puțin eficiente când capul purtătorului se mișca de la stânga la dreapta și crea goluri vizibile între mască și fața purtătorului. Aceste informații sugerează că baretele cu elastic pentru urechi ar putea să nu ofere tensiunea necesară pentru a menține un contact stâns în timpul diverselor tipuri de mișcări. De asemenea, datele subliniază importanța potrivirii ca mărime pentru a maximiza eficiența generală a măștilor, au concluzionat cercetătorii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.