Medicamentele expirate nu trebuie aruncate la gunoi, ci predate farmaciilor

0

Medicamentele expirate, cu ambalajul deteriorat sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică, potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014. Aruncate la gunoi, la chiuvetă sau la toaletă, medicamentele ar putea polua solul și apa. Dacă acestea ajung în gropile de gunoi, intemperiile pot distruge în timp ambalajele, iar substanțele chimice prezente în medicamente pot să fie spălate de apa de ploaie, contaminând apa freatică; îmbolnăviri din această cauză au fost semnalate la în cazul persoanelor care au băut apă direct din fântână, netratată în prealabil. ”După ce au fost preluate de farmacii, medicamentele sunt ambalate în saci PE poziţionaţi în containere securizate, din plastic rigid, cu un volum 20-70 litri, marcate şi etichetate “Medicamente expirate colectate de la populaţie”, “Exceptând psihotrope şi stupefiante”, sunt transportate cu maşini ADR (Acordul european referitor la transportul internaţional rutier al mărfurilor periculoase) și eliminate prin incinerare ecologică, la temperaturi minim 850°C, în staţiile regionale, dotate cu sisteme de filtrare şi monitorizare a noxelor”, afirmă Cosmin Mănăilă, Director Reglementări Stericycle România, companie activă în domeniul gestionării deşeurilor periculoase.

Lege neclară

Pe de altă parte, legea nu este completă şi nici specifică, întrucât nu este clar cine trebuie să plătească toate aceste proceduri (farmacia, producătorii sau cetăţenii?), care sunt eventualele amenzi şi cine este până la urmă responsabil. Sunt farmacii care au contracte cu firme specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și dispun de un sistem de preluare a medicamentelor expirate de la populație pus la punct, însă multe nu au. În consecinţă, acestea sunt în situația de a refuza persoanele cu spirit eco-civic.

În România, aproximativ 1500 tone medicamente ajung la gunoi

Nu există statistici concrete privind acest subiect, însă, comparând cu alte ţări europene care au o legislație clară, estimăm că în România aproximativ 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la gropile de gunoi sau în reţeaua publică de canalizare.

Situația în alte țări

În Franţa, guvernul a înfiinţat Cyclamed, o fundaţie care are ca scop colectarea medicamentelor expirate de la populaţie, prin intermediul farmaciilor. Anul trecut, 80% dintre francezi declară că au colectat şi au predat în farmacii medicamentele pe care nu le utilizează, conform Cyclamed. Cantităţile colectate în 2016 au fost de cca. 12.000 tone, echivalentul a 181 grame pe locuitor. Mai mult, acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea şi încălzirea pentru cca. 7000 de locuinţe. În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. De asemenea, în SUA există reglementări precise, mai ales în contextul îngrijorător în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.