Medicii de familie recomandă vaccinarea antigripală a școlarilor

0

Numărul infecțiilor respiratorii și al cazurilor de gripă ar putea crește în contextul unei posibile reluări a desfășurării cursurilor în unitățile școlare, atrage atenția Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF). Vaccinarea anti-gripală este soluția pentru protejarea copiilor și adolescenților, în condițiile în care vaccinul împotriva Covid-19 nu va fi deocamdată administrat persoanelor sub 16 ani.

„Imunizarea antigripală rămâne chiar și în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților având in vedere că vaccinarea este cea  mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a explicat dr. Dina Mergeani, medic primar medicină de familie, Președintele SNMF.

Vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate până la acest moment la nivel european nu se adresează copiilor sub vârsta de 16 ani. Astfel, aceștia sunt o categorie vulnerabilă, o categorie de risc, fiind expuși la pericolul de infectare cu două virusuri diferite – cel gripal și SARS CoV-2.

„Ținând cont de contextul în care ne aflăm, cel al pandemiei Covid-19, care ne solicită tuturor respectarea anumitor reguli de distanțare socială și de faptul că de mai bine de jumătate de an cursurile au loc în mediul online, automat copiii au petrecut mai mult timp în case, fapt ce a dus la un număr mai mic de infecții respiratorii și de gripă. În contextul în care, cel puțin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinați împotriva Covid-19, și, în același timp, de faptul că ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanțial riscul de îmbolnăvire și de apariție a complicațiilor cauzate de virusul gripal, care pot necesita spitalizare, precum și transmiterea virusurilor în comunitate care uneori duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ și transmiterea virusului gripal în comunitate”, a afirmat dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

SNMF dorește să reamintească părinților faptul că au la dispoziție vaccinuri tetravalente cu administrare intramusculară și intranazală, disponibile în farmacii, dar și vaccinuri distribuite prin program național de vaccinare. SNMF încurajează părinții să se informeze despre vaccinarea antigripală și despre beneficiile acesteia și să ia legătura cu medicul de familie.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.