MediJobs: 76% din medicii rezidenţi români nu sunt mulţumiţi de calitatea programului de rezidenţiat

0

Majoritatea medicilor rezidenți români (76%) s-au declarat nemulţumiţi în ceea ce priveşte calitatea generală a programului de rezidenţiat din România, conform unui studiu realizat de către platforma de recrutare în domeniul medical www.medijobs.ro. În ceea ce privește calitatea cursurilor teoretice, 85% dintre medicii rezidenţi au declarat că nu sunt mulţumiţi de cunoştinţele teoretice dobândite în timpul programului de rezidenţiat, doar 9% afirmând că sunt mulţumiţi şi 6%, foarte mulţumiţi în legătură cu acest aspect.
Peste 60% dintre medicii rezidenţi s-au declarat nemulţumiţi de calitatea pregătirii din cadrul practicii efectuate în fiecare stagiu, 20% au spus că sunt mulțumiți, doar 12% afirmând că sunt foarte mulțumiți. Referitor la calitatea relației cu medicul coordonator de rezidenţiat, 51% dintre respondenţi au evaluat-o ca fiind nemulțumitoare, 21% au spus că sunt mulţumiţi şi 28% s-au declarat foarte mulţumiţi de relaţia cu medicul îndrumător.

Frica de eșec, cea mai mare provocare

Cea mai importantă provocare pe parcursul programului de rezidențiat o reprezintă frica de eşec şi frica de a comite erori medicale, au considerat 58% dintre respondenți, urmată de dezvoltarea abilităţilor clinice necesare specializării, element menționat de 53% dintre medicii rezidenți participanți la studiu, o a treia mare provocare fiind reprezentată de menţinerea echilibrului între viaţa personală şi cea profesională, potrivit unui procent de 49% dintre respondenți.
Alte provocări citate sunt: presiunea situaţiilor contra-cronometru (37%), relaţia cu ceilalţi colegi medici (25%), relaţia cu asistenţii medicali (22%), gestionarea unui deces sau a pacienţilor cu boli în stadiu terminal (18%), birocraţia excesivă (întocmirea hârtiilor care, în mod normal, ar fi în responsabilitatea registratorului medical) şi lipsurile din spitale (precum medicamente, aparatură sau materiale necesare în actul medical).
Studiul a mai arătat că 58% dintre medicii rezidenţi au teama că nu vor fi medici buni, odată ce vor începe să profeseze ca medici specialişti.

Mai multă practică, reducerea birocrației și plata gărzilor, sugestiile pentru un rezidențiat mai bun

În cadrul aceluiaşi studiu, MEDIjobs a invitat medicii rezidenţi să ofere câte trei sugestii care, în opinia lor, ar contribui la îmbunătăţirea programului de rezidenţiat. În top 10 cele mai menţionate sugestii se numără următoarele: îmbunătăţirea pregătirii teoretice şi predarea mai multor cursuri; mai mult timp petrecut cu pacienţii şi mai multă practică în spital, sub supravegherea medicilor coordonatori, inclusiv efectuarea mai multor proceduri specifice specialităţii; îmbunătăţirea relaţiei cu medicul coordonator şi implicarea mai mare a acestuia în pregătirea medicului rezident; reducerea birocraţiei şi a numărului de documente pe care rezidenţii le completează, care consumă din timpul dedicat, în mod normal, studiului şi practicii medicale; respectarea programei de rezidenţiat; plătirea gărzilor, valabilă pentru toţi anii de rezidenţiat, inclusiv anul 1; actualizarea bibliografiei de studiu pentru cursuri şi examene, precum şi publicarea tuturor tratatelor şi cursurilor necesare rezidenţilor în limba română; creşterea salariilor tuturor rezidenţilor; facilitarea accesului rezidenţilor la cât mai multe congrese şi workshop-uri, gratuitatea sau scăderea taxei de participare a rezidenţilor la aceste evenimente; respectarea programului de lucru al rezidenţilor şi acordarea posibilităţii de a se odihni după gardă.

Datele din studiu au fost colectate cu ajutorul unui chestionar realizat de MEDIjobs România la care au răspuns peste 400 de medici rezidenţi din toată ţara, aflați în primul an (33%), anul 2 (26%), anul 3 (20%), anul 4 (14%), anul 5 (5%) şi anul 6 (2%) şi care se pregătesc pentru 48 de specialităţi din medicina umană şi dentară. Datele din studiu au fost centralizate şi analizate obiectiv de către echipa de specialişti în recrutare a MEDIjobs România.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.