MedLife: Campanie pentru creșterea donării de plasmă

0

Sistemul Medical MedLife lansează un apel către pacienții vindecați de COVID – 19 și îi îndeamnă să doneze plasmă la centrele de transfuzie sanguină din toată țara, în cadrul unei campanii de informare și conștientizare care atrage atenția asupra importanței tratamentului cu plasmă convalescentă și nevoii de a crește semnificativ numărul de donatori, potrivit unui comunicat de presă.

MedLife le oferă donatorilor posibilitatea de a beneficia gratuit de un test RT-PCR pentru confirmarea vindecării, în cazul în care nu au un asemenea test și de un test IgG, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv.

De asemenea, donatorii vor beneficia în mod gratuit, după donare, de două screening-uri medicale complete pentru evaluarea în dinamică a stării de sănătate. Acestea includ o serie de investigații clinice și paraclinice care îi vor ajuta să își monitorizeze starea de sănătate după perioada de convalescență.  Pentru a putea beneficia de aceste servicii, donatorii trebuie să completeze formularul de cerere de pe site-ul medlife.ro:  https://www.medlife.ro/donare-plasma/

În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus, iar în România, s-a ajuns deja la peste 3000 de decese. Din cei peste 33.000 de români care s-au vindecat până acum de infecția cu noul coronavirus, doar 490 au donat plasmă, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale 463 unități de plasmă de la donatorii vindecați de COVID-19, conform datelor Ministerului Sănătății.

“Există, în acest moment, o serie de studii internaționale care au demonstrat eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă, mai ales la pacienții cu forme grave ale bolii, inclusiv o scădere semnificativă a mortalității. Acest tip de tratament a fost aprobat de către Comisia Europeană încă de la începutul lunii aprilie, iar în România a fost introdus în protoculul de tratament pentru COVID-19 spre finalul lunii mai. Din păcate, însă, tratamentul nu a putut fi utilizat pe scară largă din cauza numărului mic de donatori. Salutăm decizia autorităților de la începutul lunii august de a flexibiliza condițiile pentru donarea de plasmă și ne alăturăm eforturilor acestora de a crește numărul de donatori. Prin demersul pe care îl lansăm astăzi, încercăm să extindem gradul de conștientizare cu privire la importanța donării de plasmă, astfel încât să crească semnificativ numărul de donatori”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Grup.

Donarea plasmei din sânge este un proces sigur care a fost folosit de mai bine de o sută de ani pentru a ajuta la salvarea de vieți. Mii de oameni donează în siguranță și fără durere în fiecare zi. Donarea plasmei se realizează într-un mediu controlat și reglementat, de către personal instruit, folosind materiale sterile, de unică folosință. Întrucât conține anticorpi (molecule care au învățat să recunoască și să combată un agent patogen), plasma donată de pacienții COVID-19 care s-au vindecat poate ajuta bolnavii aflați în faza acută să lupte mai bine cu boala.

Plasma este, astfel, transfuzată unui pacient care se luptă cu infecția sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.