MedLife: Cifrele oficiale de infectare cu SARS-CoV-2, de 5-7 ori mai mici decât cele reale

0

MedLife va face săptămânal teste RT-PCR tuturor angajaților săi din unitățile medicale, pe fondul creșterii rapide a cazurilor de Covid-19 și a contagiozității ridicate a variantei Delta, potrivit unui comunicat de presă al companiei. În plus, pentru a proteja categoriile vulnerabile de pacienți, angajații care intră frecvent în contact cu bolnavii cronici vor fi testați de două ori pe săptămână. Reprezentanții MedLife susțin că, din cauza testării mult reduse la nivel național, cifrele reale de infectare ar putea fi de 5-7 ori mai mari decât datele oficiale. De asemenea, testele efectuate în cele cinci laboratoare PCR ale MedLife în ultimele două săptămâni au arătat că rata de pozitivare s-a triplat față de luna august.

„Rezultatele evaluării cu privire la testele RT-PCR efectuate de la începutul lunii septembrie în toate unitățile noastre, coroborate cu datele colectate în urma triajului din fiecare unitate, arată o creștere abruptă a numărului de persoane care s-au pozitivat. Cu privire la această tendință, s-au evidențiat două aspecte demne de menționat: una este legată de faptul că un număr mare dintre cei pozitivi este dat de persoane întoarse din concediu sau din weekend-uri prelungite, iar cel de-al doilea aspect este legat de contagiozitatea mai ridicată a tulpinii Delta. Am identificat clustere de persoane care au declarat că au fost în contact cu o persoană pozitivă timp de câteva minute și ca urmare s-au infectat. De altfel, în conformitate cu datele prelucrate de MedLife în studiile medicale publicate de-a lungul acestui an, din cauza testării mult reduse la nivel național, cifrele oficiale de infectare sunt de 5-7 ori mai mici decât cele reale. Dacă am extrapola aceste rezultate la un număr zilnic de 4-5.000 cazuri, cifra reală a infectărilor în România ar putea fi peste valoarea de 25.000 cazuri noi pe zi”, a afirmat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Potrivit reprezentanților MedLife, programul de testare săptămânală va fi aplicat inclusiv în rândul personalului vaccinat. Decizia a fost luată în contextul în care varianta Delta a coronavirusului determină infecții și în rândul celor care au schema completă de vacciare.

“Pe lângă pacienți, am avut și colegi vaccinați, care la testare au ieșit pozitivi și au fost izolați în consecință. Desigur, cei vaccinați sunt complet asimptomatici sau cu simptome foarte ușoare, dar boala se dă și se ia chiar și în rândul acestora, de aceea, pentru siguranța tuturor, am decis să testăm toți colegii din unitățile medicale, fie că sunt sau nu vaccinați. Recomandăm cu prioritate ca într-o primă etapă să fie crescută rata de testare cel puțin în rândul persoanelor care se întorc din concediu, iar, în situația în care nu se poate efectua testarea în timp real, să existe o măsură prin care aceste persoane rămân izolate la domiciliu pentru câteva zile”, a adăugat președintele MedLife Group.

Teste PCR și antigen în paralel pentru a evalua eficiența testelor rapide

MedLife va demara un demers de cercetare având drept obiectiv evaluarea eficienței testelor rapide antigen în diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. În acest sens, vor fi efectuate, în paralel, teste RT-PCR și teste antigen pentru 1000 de angajați din sectorul corporate, în urma cărora se vor putea organiza fluxuri eficiente de triaj în cadrul companiilor-clienți MedLife.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.