MedLife: Studiu care urmărește răspunsul imun împotriva Covid-19 dat de celulele T

0

Sistemul Medical MedLife a inițiat un studiu randomizat care urmărește imunitatea specifică, mediată celular, în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat de presaCercetătorii își propun astfel identificarea prezenței și urmărirea activității celulelor T la pacienți infectați anterior cu virusul SARS-CoV-2 și la pacienți vaccinați împotriva COVID-19, în raport cu prezența sau absența anticorpilor specifici COVID-19. Demersul se va desfășura în București, Brașov, Cluj și Timișoara și are ca obiectiv analizarea unui eșantion de 700 de persoane.

În acest moment nu avem date clare cu privire la răspunsul imun pe termen lung împotriva COVID-19. Nu știm dacă protecția față de SARS-CoV-2 este dată doar de acei anticorpi care apar în urma infecției și a vaccinării sau avem nevoie și de celulele T, care recunosc proteinele virale și omoară celulele infectate. Există câteva studiile internaționale care ne indică faptul că imunitatea celulară persistă perioade mai lungi de timp, chiar și după ce anticorpii dispar, însă obiectivul nostru este să facem o radiografie a situației din România, să analizăm date provenite de la pacienți din România și să oferim informații relevante pentru țara noastră. Acest studiu randomizat pe T-cells vine în completarea celorlalte demersuri de cercetare desfășurate de MedLife în ultima perioadă, care urmăresc nivelul de imunitate dobândită natural sau în urma vaccinării împotriva COVID-19a explicat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

Studiul vizează patru categorii de persoane, care în urma selecției, vor beneficia de analize gratuite.

Pentru a identifica posibile diferențe în ceea ce privește răspunsul imun celular, MedLife vizează analizarea datelor provenite de la 4 categorii de persoane:

  1. Persoane care au trecut prin infecție COVID-19 până în luna iulie 2020 (test PCR pozitiv) și nu s-au vaccinat încă;

  2. Persoane infectate cu SARS-CoV-2 în perioada septembrie – decembrie 2020 (test PCR pozitiv) și nu s-au vaccinat încă;

  3. Persoane care nu au trecut prin boală și nu s-au vaccinat încă;

  4. Persoane care s-au vaccinat și care au 2 luni, respectiv 4 luni de la rapel.

Pentru a se califica, persoanele din oricare din cele patru categorii trebuie să aibă vârsta peste 18 ani, reședința în București, Brașov, Cluj sau Timișoara și să nu sufere de anumite afecțiuni, precum: boli autoimune, diabet zaharat, hemopatii maligne, neoplasme, tuberculoză, hepatită virală, HIV, transplant de organe/țesuturi, afecțiuni acute curentede asemenea, femeile însărcinate nu pot participa la studiu.

Înscrierile se fac pe baza completării chestionarului disponibil pe pagina www.medlife.ro/studiu-celule-t. Persoanele care se califică vor fi contactate de reprezentanții MedLife în vederea stabililirii detaliilor necesare pentru efectuarea analizelor.

Participanții selectați vor beneficia, cu titlu de gratuitate, de o serie de analize, printre care: hemoleucogramă completă, CRP, imunoglobulina A/G/M, bateria completă de teste serologice pentru detectarea anticorpilor – IgM anti-Spike RBD, IgG anti-Spike RBD, IgG trimeric și IgG anti-Nucleocapsida. De asemenea, persoanele care nu au certitudinea că au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, așa-zișii martori negativi, vor fi testați și RT-PCR, pentru a exclude posibilitatea unei infecții curente în momentul desfășurării proiectului.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.