Peste 200.000 de români au ajuns în decursul unui an la spital cu diagnosticul de fibrilație atrială (FA), potrivit unui studiu local despre impactul fibrilației atriale, solicitat de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților. Mai mult de 20% dintre cei 128.000 de bolnavi unici internați pentru accident vascular cerebral (AVC) într-un an în spitale din România suferă de fibrilație atrială, iar în cazul pacienților cu diagnostic dublu AVC și FA ponderea cazurilor de deces urcă la 16,3%. De asemenea, 6,3% din decese survin înaintea vârstei de 65 de ani, iar costul de spitalizare și pensiile de invaliditate asociate acestor afecțiuni reprezintă peste 100 de milioane de euro pe an. Două treimi din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin tratament adecvat cu anticoagulante orale, respectiv 96,6 milioane de euro pe an.
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, prin campania Schimbă Ritmul dedicată informării asupra riscului de accident vascular cerebral la pacienților cu fibrilație atrială, atrage atenția că România are nevoie rapid de îmbunătățirea managementului pacienților cu FA și de acces la terapie eficientă.
Statisticile europene arată că incidența FA va crește cu 24%, prevalența, cu 13%, numărul de decese, cu 34% iar anii de viață ajustați în funcție de incapacitate, cu 22%. Potrivit acestor statistici, 1 – 3% din populație suferă de fibrilație atrială, 15% – 20% din totalul AVC apare pe fondul FA, iar AVC-urile la pacienții cu FA au o mortalitate crescută cu 70%, o spitalizare prelungită cu 20% și o reducere cu 40% a ratei de recuperare. Depistarea precoce a FA și tratamentul anticoagulant pot preveni AVC.
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților reia în 2018 acțiunile de informare asupra fibrilației atriale derulate in 2013 si 2014. Pe toată durata anului 2018 vor avea loc acțiuni de informare și de advocacy adresate publicului larg și decidenților din sistemul de sănătate. Informații despre FA și riscul de AVC se află pe site-ul www.SchimbaRitmul.ro, precum și în comunitatea de Facebook care are peste 6000 de participanți.