Ministerul Sănătății amână recalcularea prețurilor medicamentelor pentru noiembrie

0

microbiologist-1332292_1920România trebuie să recalculeze prețurile medicamentelor pe baza anuală conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor întârzieri anterioare mandatului și pentru a nu periclita accesul pacienților la tratament, ministrul Sănătății a decis amânarea aplicării acestui ordin până la 1 noiembrie, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

În prezent, catalogul de prețuri ale medicamentelor eliberate cu prescripție medicala în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente față de 6.114 produse, câte cuprindea la 1 ianuarie 2015. În contextul actualului Ordin, numărul de dosare de preț pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătății este, în acest moment, de 4.400.

Această situație, alături de faptul că la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 și 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piață a unor medicamente, a dus la decizia de amânare a Ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu, cu scopul de nu periclita siguranța pacienților și accesul acestora la tratament.

Posibila retragere de pe piață a mai multor medicamente cu largă utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv împiedica accesul la tratament al pacienților. La preluarea mandatului de către ministrul Vlad Voiculescu, pe data de 20 mai, recalcularea prețurilor nu începuse. Conform aceluiași Ordin 75, recalcularea prețurilor și introducerea lor în sistemul electronic de decontare al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu poate dura mai puțin de 60 de zile.

Ministerul Sănătății va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului ce va avea în vedere o consultare reală a actorilor implicați, întărirea controlului și a autorităților statului, în special a ANMDM și a Direcției pentru Politica Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătății, cu implicarea unor experți internaționali independenți.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.