Ministerul Sănătății va reorganiza subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer

0

Subprogramul Ministerului Sănătății (MS) a fost subfinanţat și va fi regândit de o comisie, astfel încât să fie decontate mai multe proceduri, a afirmat Victor Costache, Ministrul Sănătății, în cadrul dezbaterii “Împreună pentru o experiență mai bună a cuplului infertil in timpul tratamentului de reproducere asistată”.

”Practic costul  mediu alocat pe pacient este mult mai mic decât este nevoie. Această subfinanţare cronică a programelor de sănătate şi a tot ce înseamnă medicină  în România ne-a adus la situaţia în care suntem – un sistem sanitar care este pe roşu în toate sectoarele. Serviciul de reproducere asistata trebuie finanţat integral. Aşa se practică. Radioterapia, un model de bună practică, este finanțat integral și trebuie extins şi în alte sectoare, iar  unul dintre ele  este  fertilizarea in vitro şi tot ce înseamnă medicina de reproducere. Declinul demografic al ţării este major, este îngrijorător. Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor şi trebuie să ieşim din această situaţie”, a spus ministrul Victor Costache.

Ministrul Sănătății a subliniat că se intenționează ca noua comisie să se întâlnească în această săptămână la MS pentru a prezenta soluţiile care ar trebui adoptate, având în vedere că, din aprilie, începe un nou contract cadru, iar dacă nu se fac modificări, va fi perpetuată aceeași situație încă un an, a explicat acesta.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.