Ministerul Sănătății: “Vaccinurile salvează vieți”

0

vaccine2Ministerul Sănătății a lansat recent campania de promovare a imunizării copiilor, cu scopul de a informa părinții despre cea mai importantă și eficientă metodă de prevenire a bolilor care pot provoca moartea, se arată într-un comunicat de presă.

Campania “Vaccinurile salvează vieți” conține un clip video care îl are ca protagonist pe cunoscutul actor Victor Rebengiuc. Acesta spune povestea războaielor din secolul trecut care au luat viața a 200 de milioane de oameni, în timp ce bolile care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare au omorât peste 600 de milioane. Mesajul clipului subliniază importanţa vaccinurilor pentru prevenţia unor boli care pot afecta grav sănătatea sau chiar viaţa oamenilor.

De asemenea, Ministerul Sănătății a lansat o nouă pagină web dedicată vaccinării: desprevaccin.ro care își propune să devină principala sursă de informare privind vaccinarea în Românie. Aceasta prezintă informații despre vaccinurile esențiale, beneficiile imunizării, Programul Naţional de Vaccinare, precum și mărturii ale unor personalități publice care și-au vaccinat copiii.

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au descoperit că, în cazul copiilor de 12 luni, acoperirea vaccinală este sub 81% pentru toate antigenele vaccinale, în timp ce ţinta recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95%. De asemenea, 15% dintre copii au fost incomplet vaccinaţi în raport cu vârsta, din două motive – refuzul şi neprezentarea.

În privința stocurilor de vaccin, Ministerul Sănătății a achiziționat și a repartizat către Direcțiile de Sănătate Publică 364.000 de doze de ser BCG. Din vaccinul hexavalent au fost achiziționate și distribuite 255.000 de doze, iar în acest moment este în derulare licitația pentru achiziția unor noi cantități. Pentru vaccinul ROR există stocuri suficiente (aproximativ 300.000 de doze). Ministerul Sănătății a achiziționat și 500.000 de doze de vaccin gripal. În perioada următoare, vor fi demarate procedurile de licitație pentru vaccinurile Hepatitic B, tetravalent și pneumococic.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.