Mituri despre vaccinarea împotriva HPV, demontate prin studii de specialitate

0

Comitetul de Prevenție al Societății Europene de Oncologie Ginecologică a identificat nouă mituri și mesaje false vehiculate pe Internet și pe rețelele sociale online cu privire la vaccinarea anti-HPV care alimentează ezitarea la vaccin manifestată la nivel global și care a contribuit la o acoperire vaccinală sub-optimală.

1: Testele Papanicolau și controalele anuale sunt eficiente, deci nu este nevoie de vaccinare

Introducerea programelor de depistare a cancerului de col uterin care utilizează citologia a redus semnificativ incidența cancerului de col uterin, dar aceste programe au limitări. Programele de screening vizează doar cancerul de col uterin și nu toate bolile asociate cu HPV; acestea reprezintă doar o metodă de prevenție secundară, deoarece scopul lor este detectarea precoce a leziunilor precanceroase. Prevenirea primară a cancerului de col uterin, ceea ce înseamnă evitarea completă a unei infectări cu HPV, poate fi realizată în mod eficient prin vaccinarea împotriva HPV. În plus, s-a demonstrat că implementarea programelor de screening reprezintă o provocare în țările cu venituri mici, unde, împreună cu țările cu venituri medii, se înregistrează aproximativ 85% din decesele cauzate de cancerul de col uterin. Obiectivul ar trebui să fie nu numai depistarea precoce a leziunilor precanceroase legate de HPV, ci și evitarea totală a acestora. Eliminarea cancerului de col uterin va fi posibilă numai prin combinarea vaccinării și a screening-ului, de preferință cu testarea HPV. De asemenea, vaccinarea împotriva HPV poate preveni și alte afecțiuni maligne legate de HPV care nu pot fi prevenite prin detectarea și tratamentul leziunilor preinvazive, cum ar fi cancerul vaginal, vulvar, anal, penian sau orofaringian.

2: Vaccinurile HPV sunt noi, deci nu există date privind siguranța și eficiența efectelor secundare pe termen lung

Vaccinurile pe care le folosim în prezent au fost studiate temeinic de zeci de ani. Principiul acestor vaccinuri a fost descris în urmă cu 30 de ani. Primele teste de vaccinare cu un vaccin monovalent HPV 16 au început în 1997, iar rezultatele au fost publicate în 2002. Primul vaccin care a fost autorizat a fost vaccinul HPV 6/11/16/18 cvadrivalent, care a devenit disponibil în 2006, urmat de vaccinul HPV 16/18 bivalent în 2007. Între timp, a doua generație de vaccinuri HPV nonavalent este disponibilă în Europa din 2016. Până în prezent, avem peste 25 de ani de experiență cu aceste vaccinuri, precum și date observaționale din sute de milioane de doze distribuite în întreaga lume și câteva zeci de mii de participanți la studii. Posibilele efecte secundare sunt bine documentate, iar siguranța acestor vaccinuri a fost confirmată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA și de multe alte autorități.

3: Vaccinarea HPV poate provoca insuficiență ovariană

Îngrijorarea legată de insuficiența ovariană se bazează, în principal, pe diferite rapoarte, studii de caz și analize care au evaluat sarcina la populațiile vaccinate împotriva HPV. Cu toate acestea, o evaluare din 2018 realizată pe un eșantion de aproximativ 20.000 de femei cu vârste cuprinse între 11 și 34 de ani nu a constatat nicio legătură directă între vaccinarea adolescenților și insuficiența ovariană.

4: Există mai multe vaccinuri care au indus efecte adverse grave, cum ar fi bolile autoimune și decesul

În acest sens, au existat numeroase studii pentru a evalua motivele care i-au determinat pe părinți să ia decizia de a nu-și vaccina copiii împotriva virusului HPV, unul dintre motivele cel mai des raportate fiind „preocupările legate de siguranță”. În cazul vaccinării împotriva HPV, mass-media au sensibilizat populația cu informații false și nedovedite despre acest vaccin. Pentru a rezuma principalele probleme de siguranță care au fost raportate, acestea implică teama de moarte după vaccinare, boli autoimune și sindroame neurologice și insuficiență ovariană prematură.
Numeroase studii clinice au raportat un profil de siguranță foarte ridicat al vaccinurilor împotriva HPV aprobate și utilizate în prezent, fără nicio asociere cu reacțiile adverse menționate anterior. Rezumând recomandările publicate de US Food and Drug Administration și de Agenția Europeană pentru Medicamente, reacțiile acute la locul injectării, cum ar fi durerea, umflarea și roșeața, au fost mai des întânite în cazul persoanelor vaccinate în comparație cu cei care au primit un vaccin placebo în studiile clinice realizate. Reacțiile adverse sistematice, cum ar fi cefaleea și greața, au fost similare în cazul grupului căruia i-a fost administrat vaccinul împotriva HPV și a grupului care a primit un vaccin placebo, precum și incidența bolilor autoimune. În ceea ce privește decesele survenite în context temporal cu vaccinarea anti-HPV, niciunul dintre acestea nu a fost considerat a fi legat de vaccin, conform datelor existente, publicate pe baza unor studii clinice care au inclus zeci de mii de participanți.

5: Copiii nu sunt activi din punct de vedere sexual, așa că de ce să-i vaccinăm împotriva a ceva ce nu-i privește la această vârstă?

O întrebare care apare adesea atunci când se discută despre vaccinarea împotriva HPV la vârsta recomandată între 9 și 12 ani este dacă nu cumva este prea mică, deoarece relațiile sexuale nu reprezintă o problemă la această vârstă. Se menționează adesea una dintre principalele preocupări ale părinților cu privire la activitatea sexuală timpurie și la promiscuitate, dar și preocuparea cu privire la vaccinarea inutilă împotriva a ceva care nu se întâmplă încă.
În esență, studiile au demonstrat că adolescenții vaccinați care aveau vârsta de sub 15 ani au prezentat un număr mai ridicat de anticorpi anti-HPV decât adolescenții cu vârsta de peste 15 ani. Ei au avut un răspuns imunitar mai bun. Acest lucru, împreună cu rezultatele studiilor clinice care au arătat titruri de anticorpi ridicate persistente după administrarea a două doze de vaccinare anti-HPV la vârste mai mici, a dus la recomandarea a două doze la adolescenții cu vârsta sub 15 ani. În plus, în prezent se evaluează regimurile cu o singură doză. Datele disponibile privind efectul pe termen lung arată o eficacitate aproape completă până la 14 ani de la vaccinare. De asemenea, s-a demonstrat că posibilitatea de a combina vaccinarea anti-HPV cu alte vaccinuri recomandate la această vârstă, prin administrare concomitentă, conduce la o acoperire vaccinală mai mare la adolescenți.
În cele din urmă, știm că vaccinarea înainte de debutul activității sexuale este cea mai eficientă și că vârsta primului contact sexual diferă în funcție de persoane, țări și culturi. Deși HPV este cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală, au fost raportate căi de contagiune non-sexuale, cum ar fi îmbrăcămintea comună și transmiterea orizontală, precum și cea verticală.

6: Băieții și bărbații nu fac cancer de col uterin, deci nu au nevoie de un vaccin

Pe lângă cancerul de col uterin, HPV este legat de cel puțin alte cinci tumori maligne: cancerul vulvar, vaginal, anal, penian și orofaringian. Ultimele trei apar și la bărbați. Astfel, în prezent, regimurile de vaccinare naționale și, de asemenea, multe regimuri internaționale de vaccinare recomandă vaccinarea împotriva HPV atât pentru fete, cât și pentru băieți. Deoarece prevalența globală a infecției genitale cu HPV în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani din Statele Unite a fost raportată la aproximativ 45 %, este esențială creșterea gradului de conștientizare cu privire la prevenirea cancerelor legate de HPV la bărbații tineri. În plus, bărbații acționează ca purtători ai virusului și, prin urmare, obiectivul trebuie să fie o imunitate colectivă de cel puțin 80%, în mod ideal, în cazul vaccinării exclusiv a fetelor și de 60% în cazul vaccinării neutre din punctul de vedere al sexului. Vaccinarea neutră din punctul de vedere al sexului oferă cea mai bună protecție pentru toate persoanele, indiferent de sex și de (viitoarea) orientare sexuală, și reprezintă o mare oportunitate de a dubla acoperirea vaccinală.

7: După primul raport sexual, vaccinul nu mai este eficient

Un mit destul de persistent este acela al lipsei de eficacitate și de beneficii ale vaccinării anti-HPV în situația în care acesta este administrat după primul contact sexual. Studiile de specialitate au demonstrat o protecție mai scăzută, dar totuși substanțială și semnificativă în rândul femeilor tinere, indiferent de expunerea anterioară la HPV, împotriva precancerului cervical, în comparație cu femeile neinfectate cu HPV, la care protecția este excelentă. Cu toate acestea, la femeile vaccinate la o vârstă mai înaintată (>25 de ani), protecția la nivel de populație este scăzută. Un beneficiu al vaccinării femeilor după tratamentul pentru neoplazia intraepitelială cervicală este protecția suplimentară împotriva bolii recurente în comparație cu tratamentul fără vaccinare anti-HPV.

8: Infectarea cu HPV creează deja un răspuns protector al anticorpilor, deci nu este nevoie de vaccinare.

HPV ajunge la membrana bazală prin fisuri și infectează celulele bazale. O caracteristică a infecției cu HPV este că virusul nu intră în circulația organismului și nu provoacă inflamații locale. Într-o meta-analiză a 14 studii eligibile care au inclus >24 000 de persoane din 18 țări și care au examinat imunitatea naturală la HPV, autorii au observat o protecție moderată împotriva infecțiilor ulterioare la subiecții de sex feminin, de ordinul a 30%, dar nu și la subiecții de sex masculin. Răspunsul imunitar natural este insuficient pentru a controla noile infecții și este mult mai mic în comparație cu nivelurile ridicate de serorespuns și cu eficacitatea ridicată observată împotriva infecțiilor persistente după vaccinarea anti-HPV.

9: Vaccinarea HPV crește probabilitatea de dezvoltare a comportamentului sexual riscant și promiscuitatea

Un mit care apare în mod repetat în contextul vaccinării anti-HPV este posibila dezinhibiție sexuală la adolescenți. Acest lucru poate duce la rate de vaccinare mai mici în primii ani din cauza îngrijorărilor părinților cu privire la posibila promiscuitate și la creșterea probabilității de apariție a comportamentului sexual riscant. Două revizuiri sistematice au raportat o nevoie crescută de informații precise cu privire la bolile legate de HPV și la vaccinarea împotriva HPV, precum și rate mai mici ale relațiilor sexuale neprotejate și fără contracepție în cohorta de adolescenți vaccinați. Mai mult, rata de chlamydia a fost mai mare în cohorta nevaccinată. Până în prezent, mai multe studii au abordat această problemă și nu au găsit dovezi privind un impact asupra comportamentului sexual la adolescenți după ce au fost vaccinați împotriva HPV în comparație cu o cohortă nevaccinată.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.