Mortalitatea prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut în România cu 71%

0

Controlul hipertensiunii aretriale reduce riscul de boli cardiovasculare, subliniază Societatea Română de Cardiologie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale.

”Speranța de viață redusă din țara noastră, cu aproximativ 6 ani sub media Uniunii Europene, se corelează cu un PIB redus alocat sănătății. În condițiile unui control sub optim, de numai 33%, al valorilor tensionale și cum numai 37% dintre pacienții hipertensivi au valorile LDL-colesterol controlate, sunt necesare politici de sănătate mai eficiente pentru managementul pacientului și programe consolidate de informare a populației,” a spus prof. dr. Dr. Dragoș Vinereanu, președinte al Societății Române de Cardiologie, în cadrul conferinței de presă. ”O scădere chiar ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate reduce cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral,” a adăugat acesta.  

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, Societatea Română de Cardiologie a lansat un program de informare și conștientizare la nivel național privind hipertensiunea arterială, efectele și riscurile acesteia – ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” este un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Programul de informare se va desfășura în principal în mediul online – Facebook ”Măsoară-ți tensiunea arterială” și www.PentruCăAșaSpunEu.ro, iar campania mizează pe legăturile profunde de familie prin care tinerii cu vârste între 25-40 sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială. În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul lor să facă la fel pentru părinți. Vorbind într-o notă relaxată despre viața de zi cu zi și desfășurându-se în principal online, campania le amintește tuturor importanța măsurării tensiunii arteriale”, a explicat conf. dr. Elisabeta Bădilă, Președinte al Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor, a afirmat conf. dr. Florentina Furtunescu, din partea Institutului Național de Sănătate Publică. ”Numai hipertensiunea arterială a generat în anul 2017 circa 30.000 de decese. O bună parte din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi evitate sau amânate prin răspunsul prompt al sistemului de sănătate și prin politici de sănătate publică ce vizează orientarea către un stil de viață sănătos. Obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 prevăd, între altele, reducerea cu o treime a mortalității premature prin boli cardiovasculare și aceasta trebuie să fie și ținta României” a susținut aceasta.

Crearea unui program național de screening pentru hipertensiune arterială și a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, implementarea unui modul de educație multiinstituțională pentru un stil de viață sănătos (prin medici, școală, comunitate), dar și instituirea unor reglementări legale pentru limitarea conținutului de sodiu și glucide în produsele alimentare industriale sunt propuneri pentru gestionarea problemei hipertensiunii, a afirmat prof. dr. Doina Dimulescu, președintele Societății Române de Hipertensiune. ”Dialogul și pregătirea pacientului sunt esențiale pentru înțelegerea riscurilor bolii hipertensive, pentru diagnosticare precoce și beneficiile tratamentului”, a explicat aceasta.

Abordarea sistematică, integrată, a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, programele susținute de depistare a pacienților cu hipertensiune arterială,  monitorizarea atentă și, nu în ultimul rând, măsuri serioase pentru creșterea aderenței la tratament vor permite salvarea de vieți și evitarea multor dizabilități grave, a afirmat dr. Rodica Tănăsescu, Vicepreședinte al Societății Române de Medicina Familiei.

Deși în 2016 populația României era mai redusă cu circa 12% față de anul 2001, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7% (10% la barbati si 4% la femei) conform datelor Institutului Național de Statistică a Populației. Principala cauză a mortalității cardiovasculare continuă să fie, atât în România, cât și în Europa, hipertensiunea arterială. Numărul de decese prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în ultimii 15 ani (2016 față de 2001). Circa 7,4 milioane de pacienți, adică 45% din românii peste 50 de ani, suferă de această afecțiune, dar peste 20% dintre cei afectați nu știu acest lucru și, în consecință, nu se tratează.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.