MSD: Vaccin împotriva infecției pneumococice, lansat în România

0

Compania farmaceutică MSD a lansat în România PNEUMOVAX23®, un vaccin polizaharidic de primă generație ce oferă protecție extinsă împotriva serotipurilor pneumococice, potrivit unui comunicat de presă. Vaccinul este recomandat pentru imunizarea activă împotriva infecţiei pneumococice la copii începând cu vârsta de doi ani, adolescenţi şi adulţi.

Datele de supraveghere din 2017 ale Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) arată că circa o tremie din cazurile de boală pneumococică invazivă (BPI) survenite între 5 și 65 de ani au fost cauzate de serotipurile din acest vaccin (~29%). La seniorii cu vârsta peste 65 de ani, circa 7 din 10 din cazurile BPI au fost cauzate de serotipuri cuprinse în vaccinul MSD (~72%). Streptococcus Pneumoniae este cea mai frecventă co-infecție bacteriană în pandemia de SARS-Cov 2, având în vedere că majoritatea pacienților infectați cu acest virus au prezentat co-infecții bacteriene (91,8% din 257 pacienți), iar dintre acestea majoritatea (59,5%) au fost pneumonii streptococice, ceea ce susține inițiativa vaccinării persoanelor din grupele de risc și a vârstnicilor, se arată în comunicatul de presă al MSD.

“Este recunoscut faptul că prevenția primară a îmbolnăvirilor abordabile prin  vaccinare este în general cea mai cost-eficace măsură de sănătate publică. Necesitatea unor astfel de intervenții de sănătate publică derivă și din impactul pandemiei COVID-19 în România – ce poate determina presiuni suplimentare asupra sistemului de sănătate în lipsa măsurilor preventive cu potențial de reducerea a spitalizărilor și mortalității evitabile”, a explicat Ana Dodea, Policy & Market Access Director, MSD România.

Datele Eurostat arată că mortalitatea atribuibilă infecțiilor pneumococice în România este semnificativ mai mare decât media Uniunii Europene. Rata mortalității cauzată de pneumonie a crescut în perioada 2011 – 2017 în România cu 31% (de la 30,7 la 40,4 decese/100.000 locuitori), în timp ce media UE a stagnat. Seniorii de 65 ani și peste au un risc de deces prin pneumonie de circa 10 ori mai mare decât adulții sub 65 de ani.

Pneumonia pneumoccocică este o co-infecție raportată frecvent în timpul epidemiilor de boli respiratorii. În 2020, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat vaccinarea pneumoccocică a adulților din grupele de risc pentru reducerea infecțiilor respiratorii și a riscului de deces la pacienții Covid-19.

Vaccinul PNEUMOVAX 23 se administrează printr-o injecție intramusculară sau subcutanată. Vaccinul pneumococic poate fi administrat în acelaşi timp cu vaccinul antigripal, atât timp cât sunt utilizate ace şi locuri de injectare diferite.

Se recomandă administrarea unei singure doze de vaccin. A doua doză de vaccin nu se administrează de obicei decât după minimum trei ani de la administrarea primei doze. Persoanele sănătoase nu au, de obicei, nevoie de o a doua doză. Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu risc crescut de infecţie pneumococică gravă (precum cele fără splină sau a căror splină nu funcţionează corespunzător), poate fi recomandată administrarea unor doze suplimentare de vaccin, de obicei la interval de 3-5 ani de la prima doză. De regulă, nu este recomandată repetarea dozei de vaccin la interval mai mic de 3 ani de la prima doză, din cauza riscului crescut de reacţii adverse.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.