Nevăzătorii pot primi gratuit un dispozitiv asistiv care foloseste inteligența artificială

0

Cel mai avansat dispozitiv pentru nevăzători, OrCam MyEye 2.0, poate fi obținut gratuit de persoanele nevăzătoare sau parțial nevăzătoare, cu ajutorul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Programul de Finanțare „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, potrivit unui comunicat de presă. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale (AI), recunoaște, citește instantaneu texte de pe orice mediu (print/digital), bancnote sau orice obiect din fața purtătorului și memorează fețele celor din jur.

Portabil, ușor și compact, având dimensiunea unui deget, dispozitivul este activat de simplul gest al arătării cu degetul sau pur și simplu prin urmărirea privirii purtătorului, în timp real. Ziarele, cărțile, ecranele computerelor și ale smartphone-urilor, meniurile restaurantelor, etichetele produselor din supermarket și semnele de circulație sunt citite instantaneu pentru purtatorul dispozitivului. Caracteristicile suplimentare ale OrCam MyEye includ recunoașterea instantanee a feței, a culorilor și a bancnotelor.

OrCam MyEye se montează magnetic pe rama ochelarilor și cântărește doar 22,5 grame – fiind gândit special pentru ca experiența utilizatorului să fe cât mai facilă. De asemenea, tehnnologia implementată permite ca, în acest moment, OrCam MyEye să fie singurul aparat din lume care permite utilizarea cu mâinile libere. Astfel, comunicarea dintre utilizator și aparat se petrece fără a fi nevoie de un smartphone suport sau Wi-Fi, asigurând în același timp confidențialitatea datelor.

„Faptul că autoritățile române au inclus OrCam MyEye pe lista furnizorilor de tehnologii de asistență aprobați, ne încununează cu o mare onoare și deopotrivă, demonstrează că misiunea noastră prinde contur în cât mai multe locuri de pe Glob”, a spus Irie Meltzer, Regional Director – CEE, OrCam Technologies.

În cadrul programului Programul de Finanțare „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, peste 7.000 de persoane cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, vor primi vouchere de 5.000 de euro pentru obținerea echipamentelor incluse în program. Dispozitivul de tehnologie de asistență OrCam MyEye, util atât persoanelor nevăzătoare, cât și celor cu deficiențe de vedere, este un dispozitiv medical acreditat în România, inclus pe lista furnizorilor de tehnologii de asistență aprobate. Pașii de înregistrare în program se pot regăsi pe https://www.orcam.com/ro/programul-de-finantare.

„Unul dintre lucrurile de care suntem foarte mândri este că, începând cu 2019, OrCam My Eye Israel a devenit disponibil pe piața medicală din România. Nicio dizabilitate nu trebuie să reprezinte o piedică în timpurile în care trăim, fapt pentru care sunt cu adevărat recunoscător Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru realizarea acestui program de finanțare”, a spus David Saranga, Ambasadorul Israelului în România.

Pe glob, peste 285 de milioane de persoane sunt parțial nevăzătoare, 39 de milioane de nevăzători și 246 de milioane de oameni au deficiențe grave de vedere. În acest timp, în România, peste 90.000 de persoane au dizabilități vizuale, conform unui raport realizat de ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții) în martie 2020.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.