Nevoia de sânge în România, dublă față de colectare

0

Matinalul Rock FM „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Donorium, inițiază campania națională „România are sânge de rocker”, prin care își propune să crească numărul donatorilor de sânge, în condițiile în care în primul trimestru al anului 2019, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, s-au înregistrat cu peste 1.100 mai puțini donatori decât în aceeași perioadă din 2018, iar nevoia de sânge actuală este dublă față de cât se recoltează în mod normal. Timp de o lună, cinci dintre cele mai cunoscute formații rock din România – Vița de Vie, COMA, Byron, Trooper și Nightlosers – vor cânta cover-uri rock după cele mai cunoscute șlagăre românești.

„Oamenii care ascultă rock au mândria lor, poate mai pregnantă decât în cazul fanilor altor genuri de muzică. Mândria unui rocker, până la urmă, este că rock-ul sună cel mai bine, dar și că orice melodie ar suna mult mai bine în varianta rock. Donând sânge, orice rocker poate transforma o melodie clasică în versiunea ei rock și poate transfera oricărui român din mândria de a fi rocker. Cred că acesta e doar primul pas către solidaritate, responsabilitate și empatie. Și sunt convins că, pe termen lung, România are sânge de rocker”, a spus Răzvan Exarhu, realizatorul matinalului „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” și inițiatorul campaniei.

Unu din zece pacienți din spitalele din România are nevoie de sânge, însă multe intervenții chirurgicale ajung să fie amânate din cauza deficitului de sânge. România se plasează pe ultimele locuri în Europa la numărul donatorilor: doar 1.7% dintre români donează, în comparație cu 10% – danezi, 9% – britanici și 8% – olandezi.

„Donarea de sânge este o problemă de mentalitate, care nu se rezolvă foarte repede și foarte ușor. Vorbim permanent de nevoie de sânge. Dar ca să nu mai vorbim de nevoia de sânge în România, ar trebui să înțelegem că avem nevoie de donatori, pentru că, din păcate, sângele nu poate fi făcut în laborator. Și nu o dată, avem nevoie de sânge constant. Oamenii donează sânge atunci când le este declanșat un resort interior. Ne dorim ca pasiunea pentru muzica și cultura rock să fie acest resort emoțional. Mulțumim pentru sprijin întregii comunității de rockeri din România”, a explicat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Primul cover lansat în cadrul campaniei „România are sânge de rocker” va fi interpretat de formația Trooper după melodia „Fotoliul din odaie” a Mirabelei Dauer. Cover-urile interpretate de toate celelalte formații vor fi lansate pe măsură ce va crește numărul de descărcări ale aplicației Donorium. În total, campania își propune 10.000 de descărcări ale aplicației Donorium, care facilitează donarea de sânge.

Aplicația Donorium, a fost lansată în decembrie anul trecut de Asociația Smart Society și Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge, în parteneriat cu centrele de transfuzie sanguină. În primele 24 de ore, a fost descărcată de 3.000 de români și a ajuns pe locul 1 în AppStore și Google Play.

Cu ajutorul aplicației Donorium, oamenii se pot programa pentru a dona, pot afla informații utile și sunt notificați ori de câte ori centrele de transfuzii din țară au nevoie de o grupă de sânge specifică. Până în acest moment, cinci centre de transfuzie sanguină din țară sunt partenere în proiect, iar inițiatorii își propun ca până în 2025 să se extindă în toată țara. În doar cinci luni, peste 10.000 de donatori au intrat în comunitatea Donorium și folosesc aplicația.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.